x
x

TikTok društvena mreža u edukaciji oboljelih od raka dojke

  08.12.2022.

Upotreba videoprezentacija u medicinskoj edukaciji može povećati informiranost pacijenata, članova obitelji i bliskih osoba o određenom zdravstvenom problemu. U članku objavljenom u časopisu JMIR Cancer istražen je utjecaj TikTok društvene mreže u osmišljavanju edukativnih kampanja za rak dojke.

TikTok društvena mreža u edukaciji oboljelih od raka dojke

Svrha ovog presječnog istraživanja bila je analiza sadržaja videa s hashtagom #breastcancer na TikToku. Evaluiran je sadržaj povezan s podrškom i suočavanjem s rakom dojke, edukacijom o raku i podizanjem svijesti o ranom otkrivanju, prevenciji i liječenju raka dojke. U studiju je uključeno 100 najgledanijih TikTok videozapisa povezanih s rakom dojke do 30. lipnja 2022., a to je ukupno iznosilo 369,504.590 kumulativnih pregleda. Većinu (n=81,8%) videozapisa izradili su pacijenti i bliske osobe oboljelih od raka dojke, a tema o kojoj se najčešće raspravljalo bila je potpora oboljelima (n=88,8%), suočavanje s bezbrojnim problema oko raka dojke (n=79,8%). Sveukupno, < 50% videozapisa bavilo se važnim pitanjima kao što su slika tijela (n=48,5%), operacija (n=46,5%), lijekovi i terapija (n=41,4%) ili stigma povezana s dijagnozom raka dojke (n=44,4%)

Kriterij uključivanja bio je video na engleskom jeziku i povezanost s temom. Sadržaj je deduktivno kodiran u kategorije povezane s karakteristikama videozapisa i temama sadržaja pomoću programa za provjeru na temelju edukativnih listova stručnjaka za rak dojke. Provedena je univarijatna analiza kako bi se procijenila razlika karakteristike i sadržaja videozapisa koji su klasificirani kao oni koji podržavaju ili ne podržavaju oboljele od raka dojke.

TikTok je vrlo popularna društvena mreža. Međutim, do sada nije bilo puno podataka o širenju informacija o raku dojke putem ove platforme, niti o podršci koja bi se mogla pružiti oboljelima i njihovoj obitelji.