x
x

Zdravstvena skrb usmjerena na bolesnika i uloga farmaceutske industrije

  14.04.2023.

Zdravstvena skrb usmjerena na bolesnika postaje sve prisutnija od početka stoljeća. Ona na prvo mjesto stavlja potrebe pojedinaca, a istovremeno ima holistički pogled na liječenje svakog pojedinog bolesnika. Ovaj model zdravstvene skrbi također uključuje suradnju između pružatelja zdravstvenih usluga, bolesnika i njihovih obitelji kako bi se u plan liječenja uključilo zajedničko donošenje odluka prilagođeno ne samo zdravlju, već i njihovim emocionalnim, mentalnim, duhovnim, društvenim i financijskim potrebama.

Zdravstvena skrb usmjerena na bolesnika i uloga farmaceutske industrije

Koncept bolesnika koji jednostavno slijedi paternalističke upute svojih liječnika postao je stvar prošlosti, možda djelomično zbog toga što su bolesnici danas puno bolje informirani i imaju pristup velikom broju informacija na internetu. Nadalje, pristup usmjeren na bolesnika priznaje da su pružatelji zdravstvenih usluga medicinski autoriteti, a bolesnici odgovorni za vlastito zdravlje.

U skladu s pomakom prema zdravstvenoj skrbi usmjerenoj na bolesnika, proizvođači lijekova nastojali su dati i bolesnicima njihovo mjesto u procesu razvoja lijekova. Takvi napori uključuju inicijative kao što je partnerstvo s udrugama bolesnika, organizaciju okruglih stolova za bolesnike te uključivanje bolesnika u dizajn kliničkih ispitivanja.

Dok svi ovi napori predstavljaju plemenite pothvate za poboljšanje ishoda za bolesnike, pitanje je u kojoj mjeri ih provode pružatelji zdravstvenih usluga. Proizvođači lijekova moraju izgraditi povjerenje - ne samo s bolesnicima s kojima pokušavaju surađivati, već i s pružateljima zdravstvenih usluga - kako bi osigurali da se njihovi napori ne doživljavaju kao isprazne marketinške geste.

Kako bi saznali što liječnici misle o skrbi usmjerenoj na bolesnike i kako bi dobili njihovu perspektivu o tome kakva je uloga farmaceutske industrije, FirstWord je proveo anketu među liječnicima opće prakse, kardiolozima, endokrinolozima, onkolozima i reumatolozima iz cijelog SAD-a i Europi.

Upitnik je sadržavao neka od sljedećih pitanja:

  • Prakticirate li skrb usmjerenu na bolesnika?
  • Jeste li ovakvom skrbi postigli bolji ishod za bolesnike?
  • Koliko su farmaceutske firme usmjere na ovakvu skrb za bolesnike?
  • Postoji li utjecaj na propisivanje lijekova?

Uskoro će biti objavljeni rezultati istraživanja.

Izvor: FirstWord