x
x

Volonteri u palijativnoj skrb

  10.10.2021.

U mnogim objavljenim radovima dobro su opisane poželjne karakteristike volontera, kao što su dobra volja, predanost, odgovornost, motiviranost, samokritičnost, komunikacijske vještine, kreativnost, a u palijativnoj skrbi to je još i empatija prema palijativnim bolesnicima i njihovim najbližima.

Volonteri u palijativnoj skrb

U okviru svog redovitog rada organizirala sam prve online edukacije iz palijativne skrbi, liječenja kronične maligne i nemaligne boli, komunikacije, asertivnosti, empatije i timskog rada u medicini što je dodatno potaknulo moj interes za ovom granom medicine. Aktivnim uključivanjem u rad Zaklade "Biskup Josip Lang" pod vodstvom pok. p. Antuna Cveka koji je više od 40 godina brinuo za stare, bolesne i napuštene osobe krenula sam kao volonter u jednu od aktivnosti, a to je posjeta starim, nemoćnim i osamljenim osobama u staračkim domovima u Zagrebu. U istraživanju provedenom među 12 volontera koji su sudjelovali u istoj akciji, volonteri su istaknuli da su osnovi motivi koji ih pokreću: činiti dobro i dobro se osjećati, pomoći najbolesnijima, starijim i nemoćnim osobama iz ljubavi. Volonterima se najviše sviđa pomaganje drugima, druženje i komunikacija kako s korisnicima tako i međusobno, a osobito je jedan ispitanik istaknuo zajedničko druženje s voditeljem volontera te njegovu nesebičnu ljubav i zahvalnost koju im upućuje. Drugo volontersko iskustvo odnosi se na rad s kronično bolesnim beskućnicima kod sestara Majke Terezije o kojima sam skrbila u timu s medicinskom sestrom, ljekarnikom, časnom sestrom, fizioterapeutom i socijalnim radnikom uz poštivanje etička načela i potrebnu pažnju.

U trenutnim okolnostima pandemije COVID-19 volontiramo koliko možemo, komuniciramo telefonski i prilagođavamo se na nove mogućnosti virtualnog pomaganja.

Ivana Klinar

Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije OSNOVE PALIJATIVNE SKRBI, listopad 2021

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energyMaxirinoPLIVIT D 2000
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT D 2000
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: