x
x

Proživljeno žalovanje kao motivacija za volontere u palijativnoj skrbi

  15.05.2023.

Volonteri u palijativnoj skrbi igraju ključnu ulogu u pružanju podrške ljudima koji su neizlječivo bolesni i približavaju se kraju svog života. Je li proživljeno osobno žalovanje jedan od motiva u pružanju volonterske palijativne srbi?

Proživljeno žalovanje kao motivacija za volontere u palijativnoj skrbi

Prethodne studije pokazale su da je osobno iskustvo žalovanja motivirajući faktor za regrutiranje volontera u palijativnoj skrbi.

Cilj ove kvalitativne studije bio je istražiti proživljeno iskustvo žalovanja u skupini od 11 australskih volontera u ustanovama za palijativnu skrb za odrasle i to upotrebnom refleksivne tematske analize kao metodološkog pristupa.

Iz skupa podataka identificirane su tri teme: svjedočenje i pronalaženje zajednice; pristupanje smrti i umiranju sa znatiželjom i otvorenošću; živjeti dobro kroz svijest o smrti.

Važno je da su volonteri smatrali da je svijest o smrti bitan dio osmišljavanja njihove proživljene tuge i izvor smjernica za poštivanje života. Rezultati ove studije pridonose dubljem razumijevanju motivacije volontiranja, skrbi na kraju života i promjenjive prirode žalovanja kao proživljenog iskustva.