x
x

Volontiranje smanjuje sistemsku upalu u organizmu

  21.05.2023.

Postoji veliki broj istraživanja o zdravstvenim dobrobitima volontiranja, međutim većina je studija presječna i oslanja se na mjere samoprocjene zdravlja.

Volontiranje smanjuje sistemsku upalu u organizmu

Ciljevi ovog istraživanja bili su ispitati je li (a) volontiranje povezano sa sustavnom upalom u kasnijem životu, mjereno C-reaktivnim proteinom (CRP); (b) učinak volontiranja različit ovisno o dobi; i (c) volontiranje povezano s promjenom CRP-a tijekom vremena.

Ovo istraživanje je obradilo 4 vala podataka iz Studije zdravlja i umirovljenja, nacionalnog reprezentativnog istraživanja odraslih osoba starijih od 50 godina. Za ispitivanje odnosa između volonterskog angažmana i koncentracije CRP-a u kasnijem životu korišteni su linearni regresijski modeli.

Volontiranje je bilo umjereno povezano s nižom koncentracijom CRP-a, ali samo za ispitanike starije od 65 godina. Više angažirani volonteri imali su niži CRP u odnosu na osobe s manjim angažmanom i na koji ne volontiraju.

Istraživanje je potvrdilo prethodne studije da je volontiranje, i to na visokoj razini angažmana, povezano s nešto nižim razinama CRP-a. Istraživači su zaključili da bi stručnjaci javnog zdravstva trebali na temelju ovih rezultata razmisliti o provođenju programa volontiranja u starijoj dobi.