x
x

Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca

  08.05.2022.

Diljem svijeta 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen.

Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. U tom Tjednu društva Crvenoga križa diljem Hrvatske provodit će brojne korisne aktivnosti kako bi se građani upoznali s djelovanjem Hrvatskog Crvenog križa i njegovog 131 društva.
Hrvatski Crveni križ ovogodišnji Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca dočekuje aktivno djelujući u odgovoru na saniranje posljedica prouzročenih dvjema kriznim situacijama – potresom na Banovini i ratom u Ukrajini koji je izazvao priljev izbjeglica u Hrvatskoj.

Protekle godine i mjeseci obilježeni su brojnim krizama koje nisu poštedjele nikoga i koje su najteže pogodile najranjivije skupine ljudi – od pandemije COVID-19, do klimatske krize, humanitarnih hitnih situacija, potresa i eskalacije sukoba. Kao dio velike svjetske obitelji Crvenoga križa, i Hrvatski Crveni križ svakodnevno daje svoj doprinos u pružanju podrške onim najranjivijima među nama.

Stotine volontera i djelatnika Crvenoga križa svakodnevno pruža pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine, a još uvijek se intenzivno radi i s ljudima stradalima u potresu. Banovina možda nije više toliko u fokusu javnosti, ali za volontere Crvenog križa ništa se nije promijenilo. I dalje se tim ljudima pomaže i pokušavaju se pronaći načini da im se koliko toliko olakšaju životne okolnosti. Paralelno se pokušava pomoći i izbjeglicama iz Ukrajine. Uz sve se provode i  redovite aktivnosti Crvenog križa.

Zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine trenutno je najopsežnija i najzahtjevnija operacija Hrvatskog Crvenog križa. Provodi se na teritoriju cijele Republike Hrvatske, a u njoj sudjeluju stotinu društava Crvenoga križa. U sustavu Crvenoga križa trenutno je evidentirano gotovo 10.000 osoba iz Ukrajine. To su većinom žene i djece, a osim prehrane, higijene, odjeće i obuće, vrlo često im je potrebna psihosocijalna podrška. 

Unatoč brojnim obavezama, Hrvatski Crveni križ obilježit će Tjedan Crvenoga križa različitim događanjima kako bi građani Hrvatske što bolje upoznali široki spektar aktivnosti koje se svakodnevno provode. Važno je da kao zajednica jačamo humanost među nama. Samo to može biti protuteža svim nedaćama koje nas okružuju.

Hrvatski Crveni križ na Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u Petrinji otvara Centar za međugeneracijsku podršku. Namijenjen je stradalima u potresu i to djeci i starijima. Riječ je o posebno uređenim kontejnerima u kojima će se provoditi različite aktivnosti psihosocijalne podrške.

Ovo je prvi centar Hrvatskoj koji je namijenjen međugeneracijskoj podršci, a koja se u svijetu pokazala iznimno vrijednom i korisnom za ove dobne skupine. Stariji tako imaju prilike podučavati djecu i osjećati se korisno, a djeca pak imaju prilike učiti i prihvaćati starije kao važan dio društvene zajednice. 

Otvorenje Centra prva je aktivnost u Tjednu Crvenoga križa koji će u Hrvatskoj biti obilježen brojnim aktivnostima korisnima za zajednicu.
 

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxirinoPlivit C 1000 PlusGastal
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: