x
x

Komunikacija s oboljelima od teških bolesti i kraj života

  27.12.2023.

Razgovori o tome kakva je prognoza završne faze kronične neizlječive bolesti i kakav se kraj života može očekivati, mogu biti teški i za pacijente i za liječnike. Liječnici se boje kako bi takvim razgovorom mogli previše uznemiriti pacijente ili da će ih razgovorom odgovoriti od nastavka liječenja, odnosno da će oni sami odbiti liječenje.

Komunikacija s oboljelima od teških bolesti i kraj života

Međutim i pacijenti koji su s druge strane ovog spektra su u strahu da će kliničari prerano odustati od njihovog liječenja ili ih natjerati da donesu neke odluke o kojima još nisu spremni razmišljati.

Liječnici bi u razgovorima s palijativnim bolesnicima trebali nastojati slijediti sljedeće korake:

  • Pripremite se. Razgovarajte s drugim kliničarima koji imaju iskustva u ovim razgovorima Razmislite o tome što ćete reći i kako ćete to reći
  • Osigurajte privatnost. Razgovor o prognozi trebao bi se odvijati u privatnoj, opuštenoj atmosferi.
  • Najprije započnite s dobrim razgovoromIzgradite odnos s pacijentom i stvorite atmosferu povjerenja.
  • Uvijek budite iskreni i jasni. Pacijenti imaju pravo znati svoju prognozu, međutim to treba učiniti pažljivo s puno takta.
  • Odaberite pravo vrijeme. Nemojte razgovarati o prognozi u trenutku kad je pacijent uznemiren ili kada je u neposrednoj opasnosti.
  • Slušajte pacijenta i dajte mu priliku da izrazi svoje osjećaje i misli. Neki bolesnici mogu biti ljuti, tužni, uplašeni, osjećati se nemoćno, dok će drugi biti ravnodušni ili dobro prihvatiti trenutnu situaciju.
  • Potaknite pacijenta da sam sudjeluje u donošenju odluka jer on najbolje zna što želi za kraj svog života.

Liječnici koji se pridržavaju ovih koraka mogu pomoći pacijentima da bolje razumiju svoju situaciju i da donesu informirane odluke o svom liječenju i kraju života. Lijačnici trebaju biti spremni pružiti pacijentima podršku i resurse koji im mogu biti potrebni. To može uključivati psihološku pomoć, pomoć u planiranju skrbi i pomoć u donošenju odluka o kraju života.