x
x

Deklaracija o palijativnoj skrbi

  13.03.2019.

Kongres je održan u povodu Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi te stogodišnjice rođenja Cicely Saunders, uza slogan Svjetskog saveza za razvoj hospicija i palijativne skrbi „Palijativna skrb – zato jer sam ja važan“. Glavne teme skupa bile su „Zašto hospicij u kući bolesnika?“, „Psihološki pristup palijativnoj skrbi – suosjećanje kao osnovica“, „Specifičnosti pristupa palijativnom bolesniku – najčešći simptomi, sindromi i njihovo zbrinjavanje“ te „Organizacija i provedba palijativne skrbi u domu bolesnika“. Govorilo se i o palijativnoj skrbi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kruna kongresa je donesena Deklaracija o palijativnoj skrbi.

Deklaracija o palijativnoj skrbi
U Hrvatskoj je zapušteno rješavanje statusa nezdravstvenih volontera u zdravstvenom sektoru palijativne medicine. Bez njih se ne može zamisliti održiva i uspješna palijativna skrb. To će područje trebati posebno obraditi.

Deklaracija o palijativnoj skrbi

  1. Organizacijom 3. kongresa palijativne skrbi u Hrvatskoj željeli smo pokazati hrvatskoj javnosti da postoji koncept izobrazbe djelatnika u palijativnoj skrbi bitno različit od onoga kojeg zastupaju aktualni voditelji palijativne medicine u Hrvatskoj.
  2. Kao neposredni suradnik i prijatelj osnivačice modernog hospicijskog pokreta Cicely Saunders, prof. Anica Jušić pokušava realizirati njezine osnovne ideje o pristupu umirućima. „Slušaj bolesnika, ne ostavljaj ga samoga, bilježi doživljeno“. To je emocionalno vrlo zahtjevan posao, koji traži mnogo empatije i ne može ga svatko izdržati, pogotovo ne na dulje vrijeme. Na ta praktična iskustva nadovezuju se brojne već sistematizirane informacije i rezultati istraživanja. To je jedini put održivog razvoja palijativne skrbi u Hrvatskoj.
  3. Bezuvjetno je potrebna suradnja s ustanovama državnog zdravstvenog sektora, posebno s primarnom zdravstvenom zaštitom, organizacijom, koja obuhvaća najveći broj štićenika. Cilj Cicely Saunders je bio pomoći svakom umirućem bez obzira na imovinsko stanje, religiju, rasu, godine života itd. „Vrijedni ste nam, jer ste to vi.“ O toj suradnji jako ovisi uspjeh mreže palijativne skrbi.
  4. Osnova mreže je multiprofesionalni tim koji radi interdisciplinarno. Članovi tima moraju imati praktičku i teoretsku izobrazbu daleko iznad standarda u Hrvatskoj.
  5. Radna hipoteza nakon kongresa morala bi biti: pomoći obnovu primarne zdravstvene zaštite, barem djelomično, prema doktrini prof. Andrije Štampara, uz najmanje jednogodišnju izobrazbu u inozemstvu nekolicine voditelja palijative.
  6. U Hrvatskoj je zapušteno rješavanje statusa nezdravstvenih volontera u zdravstvenom sektoru palijativne medicine. Bez njih se ne može zamisliti održiva i uspješna palijativna skrb. To će područje trebati posebno obraditi. 

Listopad 2018

Izvor: Medix 2018; 133/134 

VEZANI SADRŽAJ > <