x
x

Što učiniti kod neuspješnog preventivnog liječenja migrene?

  23.09.2021.

Prekid preventivnog liječenja migrene zbog nedovoljne učinkovitosti primijenjene terapije predstavlja veliki problem. Posljednjih godina istraživači su primijenili monoklonska protutijela (mAbs) na CGRP (kalcitonin-gen povezani peptid) i istražili mogućnosti prebacivanja između različitih molekula iste klase kao alternativu prestanka liječenja.

Što učiniti kod neuspješnog preventivnog liječenja migrene?

Dr. Wenzel je prezentirao podatke koji pokazuju da su pacijenti koji su liječeni monoklonskim protutijelom na CGRP rjeđe prekidali preventivno liječenje u odnosu na bolesnike koji su uzimali drugu preventivnu terapiju. Štoviše, od onih koji su prekinuli liječenje, pacijenti koji su primali monoklonsko protutijelo na CGRP imali su veću vjerojatnost prelaska na neku drugu terapiju.

Doktor Castellanos iznio je podatke koji ukazuju na to da bi za refraktornu migrenu prebacivanje između pojedinih monoklonskih protutijela na CGRP moglo biti bolje rješenje od prekida liječenja. Autor je prezentaciji naglasio da je prebacivanje između pojedinim monoklonskih protutijela na CGRP dovelo do značajnih poboljšanja kod gotovo polovine ispitanika s kroničnom migrenom.