x
x

Fremanezumab smanjuje broj dana s migrenom za 50%

  02.12.2019.

Fremanezumab se pokazao učinkovitim i dobro podnošljivim u prevenciji nekih od najtežih oblika migrenskih glavobolja, pokazuju nova istraživanja prezentirana na godišnjem skupu Američkog udruženja neurologa, ANA 2019 (144th Annual Meeting of the American Neurological Association).

Fremanezumab smanjuje broj dana s migrenom za 50%

Lijek za prevenciju migrene, fremanezumab (Ajovy, Teva Pharmaceutical Industries), humanizirano je monoklonsko protutijelo (mAb) (IgG2a) koje se veže na ligand peptid povezan s kalcitoninskim genom (CGRP) i blokira njegovo vezanje na receptor.

Kliničko istraživanje, FOCUS, faza 3b koju je financirala tvrtka Teva Pharmaceutical Industries, obuhvatila je više od 800 pacijenata s epizodnom ili kroničnom migrenom koji su imali neadekvatan odgovor na čak četiri prethodne klase preventivnih lijekova.

Prvi rezultati nakon tri mjeseca praćenja, pokazali su da je 34% sudionika koji su primali fremanezumab smanjilo broj migrenskih dana za 50% ili više u usporedbi s 9% onih koji su primali placebo.

Studija je pokazala da je fremanezumab koristan u bolesnika kod kojih nisu uspjeli višestruki pokušaji preventivnog liječenja migrene s nekim od drugih registriranih lijekova.

VEZANI SADRŽAJ > <