x
x

Glavobolje

  25.04.2015.

Glavobolje predstavljaju neizmjeran socioekonomski problem, a osjetio ih je svatko barem ponekad. Većina pacijenata koji se javljaju liječniku obiteljske medicine s glavoboljom ima primarne glavobolje.

Glavobolje
Primarni cilj akutnog liječenja je oslobađanje pacijenta od boli unutar dva sata, a profilaktično liječenje se uvodi s ciljem sprječavanja i prorjeđivanja učestalosti napadaja glavobolje.

Glavobolje predstavljaju neizmjeran socioekonomski problem, a osjetio ih je svatko barem ponekad. Dijele se na primarne i sekundarne. Uzrok primarnih glavobolja nije poznat, a klasificiraju se prema kliničkoj prezentaciji.

Najčešće primarne glavobolje su tenzijska glavobolja i migrena. Većina pacijenata koji se javljaju liječniku obiteljske medicine s glavoboljom ima primarne glavobolje.

Cilj svake ananmneze glavobolje je klasificirati glavobolju i provjeriti postojanje znakova za sekundarnu glavobolju traženjem alarmantnih simptoma.

Funkcijske metode oslikavanja mozga nisu indicirane kod pacijenata s jasnom anamnezom migrene, bez alarmantnih simptoma za potencijalni sekundarni uzrok glavobolje i s urednim neurološkim statusom. Primarni cilj akutnog liječenja je oslobađanje pacijenta od boli unutar dva sata, a profilaktično liječenje se uvodi s ciljem sprječavanja i prorjeđivanja učestalosti napadaja glavobolje.

 
Valerija Bralić Lang

VEZANI SADRŽAJ > <