x
x

Jedna doza cjepiva protiv HPV-a može pomoći u prevenciji raka vrata maternice

  Nikolina Kvesić, cand. mag. pharm

  11.02.2020.

Jednokratna doza cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV) povezana je sa značajnim smanjenjem rizika od pojave raka vrata maternice, pokazalo je retrospektivno istraživanje u časopisu Cancer.

Jedna doza cjepiva protiv HPV-a može pomoći u prevenciji raka vrata maternice

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje dvije doze cjepiva za one koji su cijepljeni u dobi između 9. i 14. godine, a tri doze za one koji su cijepljeni kasnije.

Koristeći američku bazu podataka sa zahtjevima za zdravstveno osiguranje, istraživači su uspoređivali gotovo 67 000 žena u dobi od 9. do 26. godine koje su primile barem jednu dozu četverovalentnog cjepiva protiv HPV-a sa 67 000 necijepljenih osoba.

Procjenjena stopa pojavnosti preinvazivne faze raka vrata maternice u vremenu od 5 godina iznosila je 2,65% u necijepljenoj skupini, naspram 1,62%, 1,99% i 1,86% među onima koji su primili jednu, dvije i tri doze cjepiva, u dobi između 15. i 19. godine.

Rezultati istraživanja pokazali su da jedna doza cjepiva protiv HPV-a smanjuje rizik od pojave raka vrata maternice za 36%, dvije doze za 28% te tri doze za 34%.

Izvor: Cancer