x
x

Kvantitativne procjene smrtnih slučajeva od 36 vrsta raka diljem svijeta

  02.11.2023.

Studija „Kvantitativne procjene smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti i izliječiti od 36 vrsta raka diljem svijeta: populacijska studija“ objavljena u Lancet Global Health, naglašava značajan teret preuranjenih smrti od raka diljem svijeta koji bi se potencijalno mogao izbjeći prevencijom, ranim otkrivanjem i pravodobnim liječenjem.

Kvantitativne procjene smrtnih slučajeva od 36 vrsta raka diljem svijeta

Studija koju su vodili istraživači iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije i partneri daje procjene preuranjene smrti od 36 vrsta raka u 185 zemalja.

Nalazi, objavljeni u časopisu The Lancet Global Health zajedno s novim izvješćem Lancet komisije - "Žene, moć i rak" istaknuli su nedovoljno prepoznat teret raka među ženama diljem svijeta.

Od gotovo 5,3 milijuna preuranjenih smrti od raka u 2020. godini, 2,9 milijuna dogodilo se u muškaraca, a 2,3 milijuna u žena, otkrili su istraživači. Od preuranjenih smrti među ženama, 1,5 milijuna moglo se potencijalno izbjeći prevencijom ili otkrivanjem, dok bi preostalih 800.000 moglo biti izbjegnuto kad bi sve žene posvuda u svijetu imale pristup optimalnom tretmanu raka.

Rak pluća bio je vodeći uzrok prerano izgubljenim godinama života koje se mogu spriječiti u zemljama koje imaju srednje do vrlo visoke rezultate na Indeksu ljudskog razvoja (HDI), dok je rak vrata maternice vodeći doprinos u zemljama s niskim HDI. HDI rangiranje temelji se na očekivanom životnom vijeku, obrazovanju i bruto nacionalnom dohotku.

Među ženama, čak 72% smrti od raka bilo je prerano u zemljama s niskim HDI-jem, naspram 36% u zemljama s vrlo visokim HDI-jem.

Sve u svemu, u sve četiri razine HDI-ja, kolorektalni rak i rak dojke predstavljali su glavne vrste raka koji se mogu liječiti.

Smanjenje izloženosti četirima glavnim čimbenicima rizika - pušenje duhana, konzumacija alkohola, velika tjelesna masa i infekcije - uvelike bi doprinijelo smanjenju potencijalno spriječivih preuranjenih smrti povezanih s rakom.

Veća ulaganja u programe prevencije raka mogu smanjiti prevalenciju ključnih čimbenika rizika za rak, a povećani obuhvat cijepljenja uz ranu dijagnozu i probir povezan s pravodobnim liječenjem može i mora riješiti trenutne nejednakosti u vezi s rakom koje su prisutne u cijelom svijetu.