x
x

Smjernice za dijagnozu, liječenje i praćenje bolesnica s rakom vrata maternice

  28.12.2021.

Kliničke smjernice za dijagnozu, liječenje i praćenje bolesnica oboljelih od raka vrata maternice objavljene su u Liječničkom vjesniku.

Smjernice za dijagnozu, liječenje i praćenje bolesnica s rakom vrata maternice
U tekstu objavljenom u Liječničkom vjesniku iznesene su obnovljene i nadopunjene kliničke smjernice s ciljem implementacije standardiziranih postupaka u radu s bolesnicama s rakom vrata maternice u Republici Hrvatskoj.

Rak vrata maternice, u odnosu na novotvorine drugih ginekoloških sijela, bolest je žena mlađe životne dobi koja se može prevenirati zdravstvenim odgojem i cijepljenjem adolescentske populacije te preventivnim i redovitim ginekološkim pregledima, a u ranim stadijima bolesti i učinkovito liječiti.

Metode liječenja uključuju kirurgiju, radioterapiju i sistemnu terapiju, ovisno o stadiju bolesti i općem stanju bolesnica. Odluku o liječenju donosi multidisciplinarni tim u koji trebaju biti uključeni ginekolozi, radiolozi, klinički onkolozi, patolozi, citolozi i po potrebi kirurzi i urolozi. Uspjeh liječenja uvelike ovisi o njihovoj međusobnoj suradnji i kvalitetnoj komunikaciji u razmjeni iskustava i nalaza.

S obzirom na važnost ove bolesti i posljedice koje ostavlja na obitelj i društvo potrebno je definirati i provoditi standardizirani pristup u dijagnostici, liječenju i praćenju ovih bolesnica. U tekstu objavljenom u Liječničkom vjesniku iznesene su obnovljene i nadopunjene kliničke smjernice s ciljem implementacije standardiziranih postupaka u radu s bolesnicama s rakom vrata maternice u Republici Hrvatskoj.

Anastazija Aleksandrova Stanojević, Vanda Paradžik Pašalić, Kristina Katić, Herman Haller,Višnja Matković, Goran Vujić, Ani Mihaljević Ferari, Branka Petrić Miše, Tihana Boraska Jelavić, Ana Fröbe, Blanka Jakšić, Ingrid Belac Lovasić, Ante Ćorušić, Deni Karelović, Danijela Vrdoljak Mozetić, Ana Maria Alduk, Ivana Canjko, Snježana Tomić, Senija Eminović, Eduard Vrdoljak