x
x

Priručnik za samoliječenje Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda

  22.02.2018.

Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda – HUPBR (The Croatian Association of the Self-Medication Industry – CASI) izdala je priručnik koji pruža pomoć, potporu i sigurnost u samoliječenju kao dijelu zdravstvene skrbi u kojem ljekarnički tim igra ključnu ulogu i ima najjače kompetencije.

Priručnik za samoliječenje Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda

Iz uvodnika

Samoliječenje donosi bolje zdravstvene rezultate, učinkovitije zdravstvo i produljenje životnog vijeka!

Nakon više od dvije godine predanog rada nesebične grupe pojedinaca, vođene unutarnjom strašću da unaprijedi ljekarničku struku, pred nama je prvo izdanje knjige na temu samoliječenja, u obliku priručnika namijenjenog cijelom ljekarničkom timu. Cilj priručnika je pomoći svim članovima ljekarničkog tima u vođenju pacijenata s manjim zdravstvenim tegobama, te omogućiti korisnicima ljekarničke usluge optimalno rješenje za njihove manje zdravstvene probleme.

Samoliječenje sve više postaje učinkovit način unaprjeđenja i očuvanja zdravlja.

Kao metoda liječenja blažih bolesti, to nije samo liječenje simptoma bolesti uzimanjem lijekova bez recepta, nego i spremnost pojedinca da bude odgovoran za vlastito zdravlje, očuva ga i brine se o njemu, ali i da zna potražiti potrebne informacije, odnosno pravu pomoć u pravo vrijeme. Istraživanja pokazuju da su bolje informirani pojedinci skloniji samoliječenju.

Uz farmaceutsku industriju, zdravstveni djelatnici važan su pokretač razvoja samoliječenja.

Liječnici bi trebali savjetovati samoliječenje pacijentima koji boluju od blažih bolesti, a ljekarnici bi trebali odvajati više vremena za savjetovanje o simptomima malih zdravstvenih tegoba te o mjerama odgovorna samoliječenja.

Unatoč velikom broju dostupnih informacija te brojnim stručnim edukacijama, u praksi smo uvidjeli da postoji velika “rupa” u području savjetovanja o samoliječenju. Svi smo često pretrpani količinom podataka koje prikupljamo, a iz straha da ne pogriješimo, teško filtriramo one  najvažnije, te se povlačimo iz kvalitetnije komunikacije s korisnikom ljekarničke usluge. Takav pristup vodi u stvaranje slike o ljekarnicima kao prodavačima, a ne savjetnicima, što u svojoj srži jesmo. Želja nam je da ova knjiga pruži pomoć, podršku i sigurnost u samoliječenju kao dijelu zdravstvene skrbi u kojem ljekarnički tim igra ključnu ulogu i ima najjače kompetencije.

Priručnik za samoliječenje može se naručiti od Hrvatske ljekarničke komore. Za narudžbu treba ispuniti narudžbenicu i poslati je na e-mail adresu Komore: hljk@hljk.hr

Hrvatska ljekranička komora, www.hljk.hr

VEZANI SADRŽAJ > <