x
x

Samoliječenje analgeticima među studentima

  05.05.2015.

Karakteristike samoliječenja analgeticima među studentima prve godine Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.

Samoliječenje analgeticima među studentima
Djevojke su preferirano uzimale ibuprofen, dok su mladići bili skloniji acetilsalicilnoj kiselini. Najčešća indikacija za uzimanje analgetika bila je glavobolja (76,6%), zatim dismenoreja među ženskom populacijom (66,2%), te na trećem mjestu zubobolja (28,6%).

Preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje i aktivno sudjelovanje u rješavanju zdravstvenih problema je u svijetu sve više popularno. Samoliječenje, u smislu uzimanja nekog oblika terapije bez prethodne konzultacije s medicinskim stručnjakom je među studentskom populacijom sve učestalije u mnogim zemljama. Cilj ove studije bio je ispitati stavove o samoliječenju lijekovima za ublažavanje boli i značajke samoliječenja među studentima prve godine Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.

Studija je provedena na 389 ispitanika koji su ispunili anonimni upitnik.

Rezultati su pokazali da je 74,6% ispitanika u protekloj godini uzelo analgetik, pri čemu je značajno veći postotak uzimanja zabilježen u ženskoj populaciji (80,8%); 62,6% djevojaka je jednom mjesečno uzelo analgetik naspram 45,7% mladića koji su analgetik uzeli jednom u godini dana. Djevojke su preferirano uzimale ibuprofen, dok su mladići bili skloniji acetilsalicilnoj kiselini. Najčešća indikacija za uzimanje analgetika bila je glavobolja (76,6%), zatim dismenoreja među ženskom populacijom (66,2%), te na trećem mjestu zubobolja (28,6%). Utvrđena je značajna razlika među spolovima obzirom na izbor lijeka, indikacije za samoliječenje i učestalost uzimanja lijeka.

Zaključno, adekvatna edukacija studenata i poboljšan protok informacija između medicinskih stručnjaka i studenata ključni su elementi kojima se može osigurati racionalna, na znanju utemeljena upotreba lijekova u studentskoj populaciji. 

Kristina Čuljak Brlić, Nataša Janev Holcer, Slavica Sović, Danijela Štimac