x
x

Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. 10.

  10.10.2022.

Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (engl. World Health Organization – WHO) od 1992. godine 10. listopada obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja. Na taj se način želi potaknuti na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost koju ima promicanje mentalnog zdravlja.

Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. 10.
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije blizu milijardu ljudi ima mentalni poremećaj i svatko, bilo gdje, može biti pogođen. Depresija je vodeći uzrok invaliditeta u cijelom svijetu i veliki je doprinos ukupnom globalnom opterećenju bolestima.

Važnost mentalnog zdravlja za cjelokupno zdravlje kao i zaštitnih čimbenika pojedinca i zajednice koji pomažu očuvanju mentalnog zdravlja izraženi su danas možda više nego ikada, naglasila je SZO, te istaknula važnost većeg ulaganja u mentalno zdravlje, odnosno programe zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja. Posebno je važno ulaganje u programe zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja djece i mladih.

Ove godine sloganom „Mentalno zdravlje kao globalni prioritet“, SZO nastavlja osvještavanje potrebe da se unaprjeđuje dostupnost i kvaliteta različitih usluga na području mentalnog zdravlja. Također, potiče na isticanje pozitivnih priča u brizi za mentalno zdravlje stanovništva te sama nudi u svojim materijalima alate koji mogu pomoći u brizi za mentalno zdravlje i pružanje podrške drugima.

Pandemija COVID-19 stvorila je globalnu krizu mentalnog zdravlja, potičući kratkoročne i dugoročne stresove i potkopavajući mentalno zdravlje milijuna ljudi. Procjene pokazuju porast anksioznih i depresivnih poremećaja za više od 25% tijekom prve godine pandemije. U isto vrijeme, liječenje i briga o mentalnom zdravlju ozbiljno su poremećene.

SZO radi na pokretanju kampanje oko "Mentalno zdravljeza sve". Ovo će biti prilika za ljude s mentalnim zdravstvenim problemima, vlade, poslodavce, zaposlenike i druge dionike da se okupe kako bi prepoznali napredak u ovom području i glasno rekli što trebamo učiniti kako bismo osigurali da mentalno zdravlje i dobrobit postanu globalni prioritet za sve.

VEZANI SADRŽAJ > <