x
x

Intraartikularna primjena kortikosteroida - više štete nego koristi?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  18.05.2017.

Intraartikularna primjena triamcinolona ne olakšava bol u koljenu kod odraslih s osteoartritisom, a čak može i štetiti, govore rezultati studije objavljene u časopisu JAMA.

Intraartikularna primjena kortikosteroida - više štete nego koristi?

Terapija osteoartritisa prvenstveno je simptomatska i utječe na progresiju oštećenja zglobova. Dokazi govore o inflamatornoj podlozi bolesti, odnosno sinovitisu praćenom infiltracijom mononuklearnim stanicama i povećanim lučenjem upalnih medijatora. Takvi dokazi upućuju na mogućnost liječenja kortikosteroidima, stoga je provedena studija o učinkovitosti i sigurnosti intraartkularne primjene kortikosteroida tiamcinolona.

U studiju je uključeno 140 pacijenata sa simptomatskim osteoartritisom koljena i sinovitisom dokazanim ultrazvukom. Randomizirani su tako da je dio dobivao intraartikularne injekcije 40 mg tramcinolona, a dio injekcije fiziološke otopine svakih 12 tjedana tijekom 2 godine. Na kraju studije pacijentima su koljena pregledana pomoću MRI-a. Pretraga je pokazala da pacijenti koji su primali triamcinolon imaju znatno veći gubitak volumena hrskavice od skupine koja je primala fiziološku otopinu, bez razlike u boli.

Gubitak tkiva hrskavice vjerojatno je nuspojava primjene kortikosteroida. Prethodne studije nisu koristile adekvatne tehnologije pretrage (radiografija), stoga ovaj učinak dosad nije uočen. Rezultati ove studije ne idu u prilog primjeni triamcinolona kod simptomatskog osteoartritisa koljena.