x
x

Rani razvoj i rana intervencija: kako osigurati najbolji početak u životu svakog

  14.04.2017.

Razvoj neuroznanosti donosi nove spoznaje o ranom razvoju djeteta te ističe veliku osjetljivost djece na utjecaje iz okoline, kao i na druge utjecaje, napose tijekom prve dvije do tri godine djetetova života.

Rani razvoj i rana intervencija: kako osigurati najbolji početak u životu svakog

To je vrijeme kad se ljudski mozak razvija brže nego u bilo koje drugo životno doba, ali samo ukoliko je djetetu osigurana podržavajuća njega, definirana kao briga za zdravlje, prehranu, responzivno roditeljstvo, sigurnost, zaštitu i rano učenje djeteta. Podržavajuća njega je preduvjet za dosezanje punog potencijala svakog djeteta, koje djeci jamči Konvencija o pravima djeteta. Ulaganje u rani razvoj djece višestruko se vraća, dok je trošak nedjelovanja i suboptimalnog razvoja djece najmlađe dobi izuzetno visok.

Ovo su neki od ključnih uvida o ranom razvoju djece izneseni tijekom 2016. godine u medicinskom časopisu The Lancet. Autorica izlaganja je spomenute uvide preispitatla i smjestila ih u okvire aktualnog hrvatskog konteksta, a na temelju UNICEF-ovih i drugih relevantnih istraživanja i iskustava. Kako život u instituciji utječe na razvoj djetetovog mozga? Kako možemo poticati rano učenje i responzivno roditeljstvo? Kako osigurati ostvarivanje dječjih prava i ravnopravnost djece kroz ranu intervenciju za djecu s teškoćama u razvoju? Razmatrajući ova i slična pitanja, autorica izlaganja iznijela je niz preporuka u svrhu jačanja pozitivnih i dugoročnih učinka koji rani razvoj djece može imati na pojedince te na cjelokupno društvo u Hrvatskoj.

Valentina Otmačić

VEZANI SADRŽAJ > <