x
x

Kombinacija L-karnitina i sinbiotika pomaže kod pretilosti

  17.03.2024.

Pretilost je multikfaktorska kronična bolest koja se razvija pod utjecajem genetskih i metaboličkih čimbenika, okoliša te loših životnih navika. Svjetska prevalencija pretilosti povećala se posljednjih desetljeća, dosegnuvši razmjere pandemije.

Kombinacija L-karnitina i sinbiotika pomaže kod pretilosti

Iako promjene životnog stila i prehrambenih navika ostaju primarne strategije za smanjenje tjelesne mase, pridržavanje smjernica te održavanje usvojenih zdravih navika mnogim osobama predstavlja izazov. S obzirom na potencijalne nuspojave lijekova protiv pretilosti, upotreba dodataka prehrani s učincima na mršavljenje privlači veliku pozornost.

L-karnitin, uvjetno esencijalni nutrijent koji ima ključnu ulogu u metabolizmu glukoze i lipida, naširoko se koristi kao dodatak prehrani u cilju mršavljenja. Prema prethodnim istraživanjima, L-karnitin potiče β-oksidaciju masnih kiselina, povećava potrošnju energije i regulira ekspresiju gena u masnim stanicama. Dodatno, dokazi sugeriraju da metabolički poremećaji, uključujući pretilost, mogu biti povezani s promjenama u crijevnoj mikrobioti. Istraživanje uloge crijevne mikrobiote u razvoju pretilosti potaknulo je proučavanje strategija koje mijenjaju raznolikost i sastav crijevne mikrobiote, poput probiotika, prebiotika i sinbiotika. Kombinacija probiotika i prebiotika, poznata pod nazivom „sinbiotici“ pokazla je pozitivan učinak na smanjenje tjelesne mase, poboljšanje lipidnog profila te povećanje osjetljivosti na inzulin. Studije ukazuju da sinbiotici s više sojeva mogu biti učinkovitiji u promjeni crijevne mikrobiote u usporedbi s onima s jednim sojem ili pojedinačnom upotrebom probiotika ili prebiotika.

Studija je uključila 46 sudionica, dobi 19 do 49 godina i indeksom tjelesne mase (ITM) od 30 kg/m2 do 35 kg/m2. Sudionice su nasumično raspoređene u intervencijsku skupinu, koja je primala dodatak L-karnitina i sinbiotika te kontrolnu skupinu,  koja je primala dodatak L-karnitina i placeba, tijekom 8 tjedana.

Uočena su poboljšanja antropometrijskih, lipidnih i glikemijskih parametara u obje skupine. Međutim, u skupini koja je primala kombinaciju L-karnitina i sinbiotika primijećena su značajnija smanjenja antropometrijskih paramatera, uključujući ITM, tjelesnu masu te opsega struka i bokova, zajedno s poboljšanim glikemijskim parametrima.

Zaključno,  istodobna primjena L-karnitina i sinbiotika može predstavljati potencijalnu strategiju za liječenje pretilosti i povezanih kardiometaboličkih komplikacija, vjerojatno zbog njihovog istovremenog učinka na višestruke metaboličke puteve. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnili točni mehanizmi koji posreduju u sinergijskom učinku kombiniranog unosa L-karnitina i sinbiotika na metaboličke parametre.

Izvor: Vitamini.hr