x
x

KBC Rijeka: transplantacija fekalne mikrobiote

  24.07.2017.

Riječki gastroenterolozi prvi u Hrvatskoj izveli transplantaciju fekalne mikrobiote, objavljeno je na stranicama KBC-a.

KBC Rijeka: transplantacija fekalne mikrobiote

Zahvat je izveden na Zavodu za gastroenterologiju u suradnji s Odjelom za kliničku bakteriologiju, mikologiju i parazitologiju, a radi se o prijenosu fekalne mikrobiote u bolesnice s teškim oblikom upale debelog crijeva uslijed infekcije sa C. difficile.

Transplantacija fekalne mikrobiote ili prijenos (transfer) fekalne mikrobiote (FMT) oblik je liječenja infuzijom tekućeg filtrata stolice (fecesa) zdravog davaoca u crijevo primaoca  kako bi se postigla normalizacija crijevne flore. Poremećaj crijevne flore (disbioza) primaoca najčešće je posljedica primjene antibiotika i uzrok je razvoju infekcije bakterijom Clostridium difficile (CD). U osnovi patogenog mehanizma je suzbijanje normalne crijevne flore, zbog čega dolazi do prerastanja te patogene bakterije. Zbog česte primjene antibiotske terapije, osobito u bolničkim uvjetima, incidencija infekcije sa Clostridium difficile posljednjih je desetljeća u porastu.

Koncept FMT-a u liječenju gastrointestinalnih poremećaja ljudi uslijed trovanja hranom opisan je još u Kini pred 1700 godina, a primjena u veterini spominje se u 17. stoljeću.

Eiseman i suradnici opisali su primjenu FMT-a u liječenju teške upale crijeva (pseudomembranozni kolitis) 1958. godine. 

Ipak, rutinska primjena metode zaživjela je u svijetu tek posljednjih  desetak godina.

FMT je prirodna metoda kojom se postiže normalizacija različitosti crijevne flore u pacijenata oboljelih od infekcije sa C. difficile,  s visokom stopom kliničkog izlječenja (više od 85%). Tekući filtrat stolice (fekalna suspenzija)  može se primijeniti putem uske savitljive cijevi (nazogastrična sonda) koja se plasira kroz nos u želudac odnosno dvanaesnik ili tijekom pregleda debelog crijeva (kolonoskopija) izravno u debelo crijevo. Moguća je primjena i u obliku klizme ili kapsula. Iako je najčešća, a ujedno i jedina službena indikacija prihvaćena od stručnih društava opetovana ili teška infekcija crijeva spomenutom bakterijom, ova metoda pokazala je rezultate i u liječenju funkcionalnog poremećaja te upalne bolesti crijeva. U tijeku su studije o njezinoj primjeni u cijelom nizu bolesti, od debljine i metaboličkog sindroma  pa sve do neuropsihijatrijskih oboljenja poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i autizma.

Na Zavodu za gastroenterologiju KBC-a Rijeka u suradnji s Odjelom za kliničku bakteriologiju, mikologiju i parazitologiju, učinjena je prva transplantacija fekalne mikrobiote u bolesnice s teškim oblikom upale debelog crijeva uslijed infekcije sa C. difficile. Infekcija se razvila kao posljedica primjene antibiotika zbog upale pluća. Davalac je bila bolesnici nepoznata, mlada osoba kod koje su provedena sva potrebna testiranja prije uzimanja stolice. Metoda je primijenjena u dva navrata u razmaku od tjedan dana apliciranjem pripravka stolice putem kolonoskopa. Postignut je potpuni oporavak sluznice crijeva. Zahvat je ostvaren u suradnji s inozemnim gastroenterologom, Peterom Malfertheinerom, professorom emeritusom sveučilišta u Magdeburgu i direktorom edukacijskih programa EAGEN-a – Europske asocijacije za gastroenterologiju, endoskopiju i nutriciju.

Izvor: KBC Rijeka