x
x

Debljina, mikrobiote i imunomodulacija

  17.11.2011.

Prekomjerna težina i pretilost predstavljaju rastući medicinski i socioekonomski problem modernog društva s brojnim zdravstenim posljedicama. Prekomjerna težina povećava rizik od nastanka kroničnih i degenerativnih oboljenja, od metaboličkih, kardiovaskularnih i malignih bolesti preko podložnosti infekcijama do više stope smrtnosti.

Debljina, mikrobiote i imunomodulacija

Masno tkivo pored uloge skladištenja energije ima i brojne endokrine i imunološke funkcije. Ono može utjecati na razvoj inzulinske neosjetljivosti, nastanak metaboličkog sindroma, a lučenjem adipokina, čimbenika stvorenih u masnim stanicama, doprinosi upalnim procesima, pa se i iz tog razloga pretilost smatra kroničnom upalnom bolešću. U razvoju pretilosti značajnu ulogu imaju crijevne mikrobiote, koje obavljaju važne metaboličke funkcije u probavi, apsorpciji i metabolizmu hranjivih tvari.

Također, pravilan razvoj crijevnog epitela i imunološkog sustava pod izravnim je utjecajem mikrobiote u crijevima.

Metabolička endotoksemija jedan je od načina kako mikrobiote doprinose upalnim procesima u organizmu.

Uz farmakološke i kirurške pristupe liječenju pretilosti, balansiranom prehranom i modulacijom crijevne mikrobiote primjenom probiotika i prebiotika može se doprinijeti kontroliranom mršavljenju.

Donatella Verbanac, Mihaela Perić, Hana Čipčić-Paljetak, Mario Matijašić
Odjel za međustaničnu komunikaciju, Centar za translacijska i klinička istraživanja, Sveučilište u Zagrebu Medicinski fakultet, Zagreb

*sažetak objavljen uz dozvolu glavnog urednika časopisa Infektološki glasnik.
Rad objavljen in extenso u:

Infektološki glasnik 2011; 31(1): 49-58.

VEZANI SADRŽAJ > <