x
x

Prikaz bolesnice: Liječenje boli kod SLE

  Slavenka Vukšić Burić

  19.07.2014.

Liječenje boli s kombinacijom tramadola i paracetamola kod bolesnice sa sistemskim eritemskim lupusom.

Prikaz bolesnice: Liječenje boli kod SLE

Uvod

Sistemski eritemski lupus (SLE) je kronična, autoimuna bolest nepoznate etiologije. Bolest zahvaća različite organe i organske sustave, a faze remisije se izmjenjuju sa fazama egzacerbacije. Bolest se najčešće javlja kod žena fertilne dobi.
Liječenje je individualno, a ovisi o kliničkoj slici bolesnika, fazi bolesti te zahvaćenim organima i organskim sustavima.  
Uz liječenje imunološkog poremećaja (imunosupresivi i imunomodulatori) potrebno je liječiti i zahvaćene organske sustave (antihipertenzivi, diuretici, antiaritmici, analgetici, hipoglikemici i drugi).

Iz anamneze

Bolesnica rođena 1949. god. Već više od 25 godina boluje od sistemskog eritemskog lupusa. Bolest se uglavnom manifestirala sa kožnim promjenama na licu i vlasištu i blažom poliartralgijom, a liječena je klorokinom, prednizonom 5 mg (u fazama pogoršanja bolesti uzimala i veće doze kortikosteroida), te lokalno kortikosteroidnim mastima.

U zadnjih nekoliko godina pojavili su se jači bolovi u zglobovima, posebno u vratnoj i LS kralježnici i ramenima. Nakon sveobuhvatne dijagnostičke obrade (RTH, MR vratne i LS kralježnice, MR zdjelice) bolovi u zglobovima se pripisuju osnovnoj bolesti. Također je dijagnosticirana i diskus hernija L5S1 kralješka.

Liječenje

Za liječenje osnovne bolesti pacijentica uzima klorokin 1x1 i prednizon 5 mg 1x1.

Od ostalih lijekova pacijentica u terapiji ima simvastatin 20 mg 1x1, Atenolol 50 mg ½ tbl, Plivit D3 kapi, kalcijev karbonat 1,0 g 1x1 i pantoprazol 20 mg.

Od lijekova protiv bolova uzimala je ketoprofen caps 50 mg, ibuprofen granule 600 mg, tramadol caps 50 mg, a povremeno parenteralno NSAR.
U liječenje je povremeno uvođena i fizikalna terapija, ali bez bitnijeg poboljšanja. 

Rasprava i zaključak

S obzirom na progresiju osnovne bolesti i sve izraženije bolove u zglobovima i kralježnici pacijentica je uzimala različite analgetike. Kako je pacijentici u međuvremenu dijagnosticiran GERB i kronični gastroduodenitis preporučila sam joj da prekine s NSAR i da za bolove uzima tramadol 37,5 mg/paracetamol 325 mg: ZOTRAMID tbl 3x1. 

Fiksne kombinacije opioidnih analgetika (paracetamol + kodein, oksikodon, tramadol i drugi.) pružaju učinkovitu analgeziju uz manje nuspojava u usporedbi s monoterapijom opioida. 

Literatura

Merchante I. et all: Tramadol/Paracetamol Fixed-Dose Combination for Chronic Pain Management in Family Practice: A Clinical Review; ISRN Family Medicine Volume 2013 (2013), Article ID 638469, 15 pages.