x
x

Opioidi u liječenju nemaligne kronične boli - kratkotrajno u najnižoj dozi

  Klara Čičić, dr. med.

  02.04.2016.

U uglednom časopisu JAMA objavljene su Smjernice za kontrolu i prevenciju bolesti koje se odnose na propisivanje opioida kod nemaligne kronične boli, a namijenjene su prvenstveno liječnicima primarne prakse. Preporuča se opioide propisivati u najnižoj učinkovitoj dozi u što kraćem razdoblju radi mnogobrojnih potencijalnih neželjenih učinaka.

Opioidi u liječenju nemaligne kronične boli - kratkotrajno u najnižoj dozi

Radi opasnih nuspojava opioida, nefarmakološko i farmakološko-neopioidno liječenje preporuča se kao prva linija liječenja kronične boli. Ukoliko su opioidi nužni, smjernice preporučuju redovitu komunikaciju s pacijentom o nuspojavama i rizicima takvoga liječenja te o važnosti sigurnog čuvanja i odlaganja lijeka u domu pacijenta. 

Preporuča se također započeti opioidno liječenje lijekovima s direktnim otpuštanjem i to najmanjom efektivnom dozom u najkraćem mogućem razdoblju. Ističe se također važnost uvida u pacijentove komorbiditete koji bi mogli povećati rizik predoziranja, primjerice zatajenje jetre, bubrega ili usporedna upotreba benzodiazepina. U takvim slučajevima je uputno opskrbiti pacijenta naloksonom za hitne slučajeve. Smjernice se također fokusiraju na sprečavanje zloupotrebe lijekova.

U Americi postoji snažna inicijativa za poboljšanje edukacije liječnika o opioidnoj terapiji kako bi se povećala sigurnost propisivanja. Liječenje boli danas je uz brojnu dostupnu farmakoterapiju izazov, a istraživanje i razvoj novije generacije sigurnijih analgetika može biti rješenje problema. 

VEZANI SADRŽAJ > <