x
x

Učinak antioksidansa na prevenciju smrtnosti

  01.05.2013.

Prethodna istraživanja na laboratorijskim modelima dala su naslutiti da uzimanje antioksidansa kao dodataka prehrani može imati korisne učinke koji mogu produljiti život. Autori Cochrane sustavnog pregleda analizirali su klinička ispitivanja u kojima je istražen učinak antioksidansa na prevenciju smrtnosti u zdravih ispitanika i ispitanika s različitim bolestima.

Učinak antioksidansa na prevenciju smrtnosti
Autori sustavnog pregleda su zaključili da trenutno dostupni dokazi ne podupiru uzimanje nadomjestaka antioksidansa u općoj populaciji niti u bolesnika s različitim bolestima.

U zadnjoj verziji sustavnog pregleda, koji je uključio 78 kliničkih ispitivanja s ukupno 296.707 ispitanika, istraženi su sljedeći antioksidansi: beta-karoten, vitamin A, vitamin C, vitamin E i selen, i uspoređeni s placebom ili nikakvom intervencijom.

U 26 ispitivanja bilo je uključeno 296.707 zdravih ispitanika, a u 52 istraživanja je bilo 80.807 ispitanika s različitim bolestima u stabilnoj fazi (uključujući probavne, srčano-žilne, neurološke, očne, dermatološke, reumatoidne, bubrežne i hormonalne bolesti).

Među ljudima koji su uzimali antioksidanse umrlo je 21.484 ispitanika od 183.749 (11,7%). U skupini koja je uzimala placebo ili nije primala nikakvu terapiju umrlo je 22.479 ispitanika od 112.958 (10,2%).

Statističkom usporedbom ovih dviju skupina ispitanika utvrđeno je da antioksidansi blago povećavaju smrtnost. Veći rizik od smrtnosti bio je povezan s beta-karotenom i moguće s vitaminom E i vitaminom A, ali ne i s vitaminom C i selenom. Autori sustavnog pregleda su zaključili da trenutno dostupni dokazi ne podupiru uzimanje nadomjestaka antioksidansa u općoj populaciji niti u bolesnika s različitim bolestima.