x
x

STD klinika za muškarce - jesu li rezultati opravdali koncept?

  15.08.2015.

U Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu od listopada 2014. godine provodi se projekt koji obuhvaća uspostavu skrbi za spolno prenosive bolesti kod muškaraca po principu „one stop shop“-a gdje na jednom mjestu mogu dobiti informacije, testirati se na važnije spolno prenosive infekcije, dobiti upute o liječenju ili samo liječenje ako je potrebno.

STD klinika za muškarce - jesu li rezultati opravdali koncept?
Korisnici su u velikoj većini iz selektirane, visoko rizične populacije (promiskuitetni muškarci koji imaju odnose bilo s drugim muškarcima, ženama ili s oba spola) te smo imali više dokazanih i liječenih gonoreja, sifilisa, infekcija klamidijom, ali i 2 novootkrivene osobe zaražene HIV-om.

Osim uspostave ovakve usluge projekt predviđa i provodi praktičnu i teoretsku edukaciju liječnika koji dolaze u kontakt s osobama koje imaju rizično ponašanje ili simptome spolno prenosivih bolesti kako bi ih senzibilizirali za ovaj problem te obnovili ili unaprijedili njihova praktična i teoretska znanja. Korisnicima skrbi se prvo procjeni rizik, a zatim se prema odluci liječnika provode testiranja na više spolno prenosivih bolesti te se po uvidu u nalaze i kliničku sliku odmah provodi ili preporučuje liječenje. Sve napravljene pretrage, liječenje i kontrolni pregledi kao i osnovni demografski podaci korisnika bilježe se radi evidencije i obrade podataka.

Korisnici su u velikoj većini iz selektirane, visoko rizične populacije (promiskuitetni muškarci koji imaju odnose bilo s drugim muškarcima, ženama ili s oba spola) te smo imali više dokazanih i liječenih gonoreja, sifilisa, infekcija klamidijom, ali i 2 novootkrivene osobe zaražene HIV-om. Uz to smo educirali više liječnika iz područja javnog zdravstava i opće/obiteljske medicine koji dolaze u kontakt s osobama koje imaju rizik od zaraze spolno prenosivim bolestima, ali i predstavili koncept kolegama iz regije. Iako je projekt u tijeku, a i naše su brojke male, ( trenutno oko 100 korisnika), teško je donijeti zaključak, ali mišljenja smo da je o ovoj temi potrebno razgovarati među stručnjacima različitih profila kako bismo pronašli najbolje metode za unaprjeđenje skrbi, praćenja i prevencije spolno prenosivih bolesti u rizičnim populacijama.

Šime Zekan