x
x

Diferencijalna dijagnoza različitih kliničkih stadija sifilisa

  11.07.2017.

Sifilis je kronična zarazna bolest uzrokovana spirohetom Treponema pallidum. Bolest se uobičajeno prenosi spolnim putem, rijetko transplacentarno dok je prijenos transfuzijom u današnje doba anegdotalan.

Diferencijalna dijagnoza različitih kliničkih stadija sifilisa

Bolest zahvaća različita tkiva i organe, u prvom redu kožu i sluznice, kardiovaskularni, skeletni te središnji živčani sustav.

Klinički se sifilis dijeli na primarni, sekundarni i tercijarni stadij. S obzirom na raznolikost kliničke slike, osobito u sekundarnom stadiju sifilisa diferencijalna dijagnoza je vrlo široka.

U primarnom stadiju karakteristična je lezija ulcus durum. U diferencijalnoj dijagnozi treba isključiti ulceracije kod genitalnog herpesa, druge, osobito tropske spolne bolesti, traumu i malignitet.

Sekundarni sifilis, sa svojim raznolikim kliničkim slikama opisivan je u prošlosti i kao veliki imitator. U diferencijalnoj dijagnozi treba isključiti dijagnoze poput pityriasis rosea, psoriasis guttata, lichen planus, različite virusne egzanteme, različite medikamentozne erupcije, folikulitis kao i druge dermatoze.

Tercijarni stadij sifilisa je u današnje doba dosta rijedak, međutim u dijagnostičkoj obradi bolesnika s multiplom sklerozom obično se učini serologija na lues likvora bolesnika s obzirom na sličnost nekih kliničkih simptoma.

 

Branka Marinović

Klinika za dermatovenerologiju, KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb