x
x

PCR metoda dokazivanja Mycoplazme genitalium dostupna i u Hrvatskoj

  05.01.2016.

Najnovija pretraga kod sumnje na spolno-prenosivu infekciju izazvanu bakterijom Mycoplasma genitalium od sada dostupna i u Hrvatskoj!

PCR metoda dokazivanja Mycoplazme genitalium dostupna i u Hrvatskoj

Što je Mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitalium test značajan je napredak u dijagnostici i liječenju infekcija spolno-mokraćnog sustava oba spola, jer se pravovremenim otkrivanjem i liječenjem ove infekcije sprječavaju teži oblici bolesti koji mogu ostaviti trajne posljedice na reproduktivno zdravlje.

Mycoplasma genitalium je mala bakterija koja može zaraziti spolno-mokraćni sustav. U žena uzrokuje upalu mokraćne cijevi i vrata maternice koja se, ako se ne liječi, može proširiti (npr. na sluznicu maternice i jajovode) i uzrokovati tešku infekciju - upalnu zdjeličnu bolest. Kod muškaraca najčešće uzrokuje upalu mokraćne cijevi (uretritis) koja često prelazi u kroničan oblik.

Koji su znaci infekcije?

Vrlo često ljudi nemaju nikakve smetnje, te je bez pretrage vrlo teško posumnjati na ovu infekciju. Mogu se javiti znakovi upale kao što su peckanje i neugoda pri mokrenju, sluzavi i/ili gnojni iscjedak iz spolovila, nelagoda i bol za vrijeme spolnog odnosa.

Kako se infekcija prenosi?

To je klasična spolno prenosiva bolest. Infekcija se prenosi tijekom nezaštićenog vaginalnog, analnog i oralnog spolnog odnosa.

Koje su komplikacije neprepoznate i neliječene infekcije?

Neliječena infekcija u žena povezuje se s upalnom zdjeličnom bolesti, čije su moguće posljedice izvanmaternična trudnoća i neplodnost. U muškaraca, ako se ne liječe, ta se bakterija može iz mokraćne cijevi širiti dalje pa se može razviti kronična upala prostate.

Kako dijagnosticirati Mycoplasma genitalium?

Posebno je važno da osobe koje su negativne na druge spolno prenosive uzročnike kao što su Neisseria gonorrhoeae i Chlamydia trachomatis, a imaju simptome infekcije spolno-mokraćnog sustava naprave test na bakteriju Mycoplasma genitalium!

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ molekularnom metodom (PCR) dokazuje se Mycoplasma genitalium u uzorcima.

Pogodni uzorci su:

  • prvi mlaz mokraće za oba spola. 
  • uzorak obriska vrata maternice koji uzima ginekolog,
  • obrisak uretre koji se uzima u ambulanti Nastavnog Zavoda „Dr. Andrija Štampar“.

Dodatne informacije dostupne su u Odjelu za molekularnu dijagnostiku Službe kliničku mikrobiologiju pozivom na broj telefona 01/ 4696 303.