x
x

Testiranje ključne populacije na hepatitis B i C u Europi

  25.11.2016.

Provodi li se dovoljan broj testiranja među ključnim europskim populacijama zahvaćenima hepatitisom B i C? „Scoping“ pregledni rad istraživanja o testiranju u Europi

Testiranje ključne populacije na hepatitis B i C u Europi

Postupci Pretražili smo MEDLINE i EMBASE kako bi pronašli studije koje se bave testiranjima na virus hepatitisa B i C u 53 zemlje članice Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije koristeći PRISMA kriterije.

Rezultati Pronašli smo 136 studija iz 24 zemlje objavljenih na engleskom jeziku između siječnja 2007. i lipnja 2013. Većina studija provedena je u 6 zemalja: Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Turskoj i Velika Britaniji. 37 studija (27%) bavilo se virusom hepatitisa B, 46 (34%) virusom hepatitisa C, a 53 (39%) objema bolestima. Najviše studija bavilo se uživaocima droga (18%) i primateljima zdravstvene skrbi (17%), dok ih se znatno manje bavilo migrantima, zatvorenicima i muškarcima koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima.

Zaključak Ukupna baza dokaza o testiranju na virus hepatitisa B i C sadrži brojne praznine u pogledu zastupljenih zemalja i populacija te validacije podataka o testiranju. Potrebna su opsežnija istraživanja širom Europe koja bi usmjerila provedbu testiranja ključnih populacija.