x
x

Je li kognitivni trening sveti gral kod kognitivnog popuštanja?

  05.09.2023.

Kognitivni trening može pomoći bolesnicima s kognitivnim popuštanjem, međutim, važno je postaviti realna očekivanja i ne smatrati ga "svetim gralom".

Je li kognitivni trening sveti gral kod kognitivnog popuštanja?

Kognitivni trening se odnosi na različite intervencije i vježbe osmišljene za poboljšanje kognitivnih funkcija kao što su pamćenje, pažnja, rješavanje problema i brzina obrade podataka. Ovi programi često uključuju ponavljanje vježbi specifičnih kognitivnih zadataka za poticanje i jačanje neuronskih veza u mozgu. Iako kognitivni trening može biti koristan za neke osobe s kognitivnim oštećenjem, on nije jedinstveno rješenje za sve i njegova učinkovitost može varirati od osobe do osobe.

Evo nekih ključnih točaka koje treba razmotriti:

  • Učinkovitost: Istraživanja su pokazala različite rezultate u pogledu učinkovitosti kognitivnog treninga. Neka su istraživanja izvijestila o pozitivnim rezultatima, dok su druga otkrila ograničena ili nikakva značajna poboljšanja. Odgovor na kognitivni trening može ovisiti o različitim čimbenicima, uključujući vrstu i težinu kognitivnog oštećenja, korištennje specifičnih program treninga, motivaciji pojedinca te učestalosti i intenzitetu treninga.
  • Multimodalni pristup: Kognitivni trening treba promatrati kao dio šireg multimodalnog pristupa kognitivnom oštećenju. Kombinacija kognitivnog treninga s drugim strategijama, kao što su tjelesna aktivnost, društveni angažman i farmakoterapija može dati bolje ukupne rezultate.
  • Individualizirani pristup: Kognitivno oštećenje svake osobe je jedinstveno, a personalizirani pristup kognitivnom treningu je ključan. Prilagođavanje programa obuke specifičnim potrebama i sposobnostima pojedinca vjerojatnije će biti učinkovitije.
  • Dugoročno održavanje: Dobrobiti kognitivnog treninga možda neće uvijek biti održive tijekom dugog perioda, osobito ako se trening prekine. Za poboljšanje je potrebno kontinuirano sudjelovanje u stimulirajućim aktivnostima.
  • Rana intervencija: Početak kognitivnog treninga u ranoj fazi kognitivnog oštećenja daje bolje rezultate. U nekim slučajevima kognitivni trening može usporiti pad kognitivnih funkcija, ali neće dovesti do potpunog oporavka kognitivnih funkcija.
  • Etička razmatranja: Ključno je prepoznati očekivanja i izbjegavati nerealna obećanja bolesnicima i njihovim obiteljima i skrbnicima. Kroz kognitivni trening nisu zajamčena čudesna izlječenja ili trenutna poboljšanja.

Zaključno, iako kognitivni trening obećava kao pomoćni alat u upravljanju kognitivnim oštećenjima, on nije "sveti gral". Treba ga promatrati kao dio sveobuhvatnog i personaliziranog pristupa koji uzima u obzir specifično stanje, potrebe i cjelokupno zdravlje pojedinca. Istraživanja u ovom području neprestano se razvijaju, a budući napredak može dodatno poboljšati naše razumijevanje uloge kognitivnog treninga u podržavanju kognitivnog zdravlja.

Pripremljeno prema sažetku prof. dr. sc. Nataše Klepac, spec. neurolog