x
x

Bolesnik s malignom bolesti u ambulanti obiteljskog liječnika

  23.04.2014.

Tri četvrtine bolesti, osobito kardiovaskularne, mogle bi se spriječiti promjenom stila života. Zdrav stil života i pozitivno mišljenje nisu međutim jamstvo zdravlja, već mu ponekad mogu i naškoditi.

Bolesnik s malignom bolesti u ambulanti obiteljskog liječnika

Prikaz slučaja

Pacijentica, 46 godina, neudana, profesorica francuskoga jezika, dolazi u ambulantu zbog jakih bolova u leđima sa širenjem u desnu nogu, koji se nisu ublažili ni nakon intervencije kiropraktičara. Pacijentica je prije pet godina, tri mjeseca nakon redovite mamografije otkrila kvržicu u dojci. Kvržica je odstranjena poštednom kvadrektomijom i premda su dokazane maligne stanice, činilo se da se bolest nije proširila u lokalne limfne čvorove. Bolesnica je odbila preporučenu radioterapiju. Premda je i ranije zdravo živjela, vježbala jogu i planinarila te imala pozitivan stav u životu, sada se tome u potpunosti posvetila te prešla na vegetarijanstvo i doma imala manju biljnu ljekarnu. Već je rendgen kralježnice uputio na moguće metastaze, što je MR–om potvrđeno. Bolesnica je novu bolest shvatila kao još jedan izazov u životu koji će sama prevladati. Prihvatila je nesteroidne antireumatike (NSAIR), ali je imala velik otpor prema opioidnim analgetcima i zbog toga trpjela jake bolove, a liječniku je trebalo dosta vremena i snage da je uvjeri neka ih makar privremeno uzme. Isto tako nije željela svoje voćne sokove zamijeniti visokokaloričnim preparatima. Posljednjih mjesec dana uz nju je bila majka koja je došla kod nje da bi je njegovala i njezin liječnik kojeg je gotovo svakodnevno konzultirala tvrdoglavo odbijajući prihvatiti poraz pred bolešću.

Zaključak

Uloga je liječnika obiteljske medicine da prihvati stajališta svojeg pacijenta, premda se s njima i ne slaže, te da bude podrška svom bolesniku.

Hrvoje Vuković, Stanislava Stojanović-Špehar