x
x

Vrtoglavice i cervikogene vrtoglavice

  22.04.2015.

Vrtoglavica/vertigo je nespecifičan simptom koji je vrlo čest u praksi liječnika opće/obiteljske medicine (LOM-a), te čini oko 2-3 % razloga posjeta.

Vrtoglavice i cervikogene vrtoglavice
Terapija cervikogene vrtoglavice se sastoji od vježba jačanja i istezanja vratnih mišića, TENS-a, masaže, injekcijske terapije u trigger točke, miorelaksansa te adekvatne primjene Shantzova mekanog ovratnika.

Vrtoglavica/vertigo je nespecifičan simptom koji je vrlo čest u praksi liječnika opće/obiteljske medicine (LOM-a), te čini oko 2-3 % razloga posjeta. Vrtoglavica je simptom, a ne dijagnoza. Postoje četiri osnovna tipa: obična vrtoglavica (45-54 %), nestabilnost (15-16 %), sinkopalna/presinkopalna stanja (14-15 %), dok vrtoglavica s osjećajem plutanja čini 10 % od svih slučajeva vrtoglavice. Pojam “cervikogene vrtoglavice” koristi se u praksi kako bi se opisali simptomi vrtoglavice koji su uzrokovani problemima sa strukturama u vratnoj kralježnici, a smatra se da je to rijetko stanje. Specifičnih testova za cervikogenu vrtoglavicu nema, a dijagnoza se smatra potvrđenom tek isključivanjem ostalih mogućih uzroka.

Terapija cervikogene vrtoglavice može se provoditi na razini liječnika opće/obiteljske medicine. Ona se sastoji od vježba jačanja i istezanja vratnih mišića, TENS-a, masaže, injekcijske terapije u trigger točke, miorelaksansa te adekvatne primjene Shantzova mekanog ovratnika. Obično je vrtoglavica simptom benignog uzroka, ali je dobro poznavanje etiologije, simptoma i odgovarajućih testova ključno za adekvatnu dijagnostiku i provođenje terapije na razini LOM-a. Samo time možemo izbjeći dodatne, nepotrebne i često skupe dijagnostičke postupke.

Jasna Vučak