x
x

Radim na sebi - priručnik za samopomoć i osnaživanje studenata

  20.10.2021.

Potaknuti iskustvom rada u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti kao i osobnim iskustvom studiranja, liječnice iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo A. Štampar pokrenule su novu web platformu. Osmišljena je kao jedinstveno mjesto na kojem studenti mogu naći razne psihoedukativne materijale o specifičnosti studiranja, vježbe za osvještavanje i samopomoć, upitnike koje mogu sami ispuniti, a i preporuke zanimljivih knjiga i filmova koje mogu čitati/pogledati u pauzama od učenja.

Radim na sebi - priručnik za samopomoć i osnaživanje studenata
Stručnjaci zavoda nalaze se na tri različite lokacije, a za dolazak se potrebno samo telefonski naručiti – uputnica nije potrebna.

Teškoće i problemi ne javljaju se samo kod brucoša. I studenti viših godina studija mogu iskusiti teškoće vezane uz uspješno polaganje ispita, ostvarivanje i raskidanje romantičnih odnosa, mijenjanje cimera, završetak studija i slično.

Autorice se nadaju da će platforma pružiti korisne informacije i apsolventima koji se nalaze na svojevrsnoj prekretnici. Neki od njih odgađaju pisanje diplomskog rada, neke od njih brine što će biti nakon diplome, kako se uključiti na tržište rada i kako se nositi s novim odgovornostima, ali i „gubitkom“ studentskog načina života.

Ovdje, na jednom mjestu, možete naći provjerene i stručne informacije o iskustvima koja se mogu javiti tijekom studiranja, nekim smetnjama i poteškoćama mentalnog zdravlja u studentskoj dobi, o metodama samopomoći i savjetima, ali i o stručnjacima za mentalno zdravlje kojima se možete obratiti ukoliko osjetite potrebu – bilo za sebe i/ili svoje prijatelje, bližnje, članove obitelji.

Prilagodba na studij može biti stresna, može nekad biti teška, individualno traje duže ili kraće, a problemi s kojima se tijekom prilagodbe na studij studenti susreću nisu neuobičajeni, kako se to može činiti u početku, i većina ih studenata uz podršku prijatelja, kolega, obitelji uspijeva svladati.

Ukoliko ipak studenti procijene da im treba stručna podrška, stručnjaci za mentalno zdravlje su tu. U timu radi devet psihijatara, pet psihologa, dvije socijalne radnice i socijalna pedagoginja.

Nalaze se na tri različite lokacije, a za dolazak se potrebno samo telefonski naručiti – uputnica nije potrebna.

dr. sc. Marija Kušan Jukić, spec. psihijatar i dr. med. Mirjana Orban, spec. psihijatar

VEZANI SADRŽAJ > <