x
x

Održan 5. simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  16.06.2016.

Simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije (FARMEBS) Sveučilišta u Zagrebu, uspješno je organiziran po peti put i održan 4. lipnja 2016.

Održan 5. simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije

Simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije organizira Farmaceutsko-biokemijski fakultet, točnije stručno osoblje fakulteta u suradnji sa studentima. Na simpoziju se najvećim dijelom predstavlja znanstveni rad fakulteta kroz proteklu godinu, istraživanja provedena u sklopu diplomskih, postdiplomskih doktorskih i specijalističkih studija te znanstveni radovi izrađeni za rektorovu nagradu. Cilj simpozija je studentima približiti onu drugu, nenastavnu stranu fakulteta i potaknuti ih da se, poučeni radom i trudom svojih kolega, i sami uključe u znanstveni rad Fakulteta.

Na simpoziju su održana dva plenarna predavanja. Prof.dr.sc. Robert Zorec sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani imao je vrlo zanimljivo izlaganje na temu astrocita kao svojevrsnih centara eksictacijske energije u mozgu, a u okviru teme govorio je i o mogućnosti da promijenjena dinamika vezikularnog transporta astrocita ima ulogu u patofiziologiji različitih bolesti kao što su amiotrofična lateralna skleroza (ALS), multipla skleroza, autizam, Alzheimerova bolest i druga stanja u kojima astrociti mogu doprinijeti neuroinflamaciji. Zbog toga prof. Zorec smatra da bi vezikularni transport i otpuštanje gliosignalnih molekula iz astrocita mogli biti ciljni procesi za razvoj novih lijekova. Drugo plenarno predavanje na temu utjecaja glikozilacije transferina na vezivanje željeza održao je doc.dr.sc. Tin Weitner sa Faramceutsko-biokemijskog fakulteta. U njegovom je izlaganju naglašen klinički značaj izmjena u post-translacijskim promjenama glikozilacije transferina kao patofizioloških mehanizama jer je uočeno da kod pacijenata s reumatoidnim artritisom, hemokromatozom i nekim tipovima tumora dolazi do povećane sijalinizacije transferina, dok su kod pacijenata s cirozom uočene značajno povećane količine asijalo-transferina.

U okviru studentskih predavanja izložena su istraživanja u kojima su se sintetizirale nove molekule lijekova, istraživan je ljekoviti potencijal dosad nedovoljno istraživanih biljnih vrsta, a osobito su zanimanje sudionika izazvala istraživanja vezana uz terapijske probleme i potencijalno neprikladne lijekove kod hospitaliziranih bolesnika, informiranost i stavove pacijenata o bezreceptnim lijekovima, kao i tema oralne hitne kontracepcije.

Simpoziju se svake godine odazove veliki broj studenata, kako matičnog fakulteta, tako i drugih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu što ukazuje na potrebu organizacije simpozija i drugih stručnih događanja i u narednim godinama kako bi se potaknulo mlade da se uključe u znanstveni rad i dodatno unaprjeđuju svoja znanja.