x
x

Omega-3 masne kiseline kao pomoć kod migrene

  15.09.2021.

Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama mogla bi smanjiti učestalost glavobolja u pojedinaca koji pate od migrene, pokazali su rezultati nove studije.

Omega-3 masne kiseline kao pomoć kod migrene

Znanstvenici su u studiju uključili 182 pacijenta, od toga 88% žena, prosječne dobi 38 godina s migrenskim glavoboljama u trajanju od 5 do 20 dana mjesečno. Ispitanicima je nasumično dodijeljeno pridržavanje jedne od tri vrste prehrane tijekom 16 tjedana. Prehrana kontrolne skupine sadržavala je uobičajene razine omega-3 i omega-6 masnih kiselina. U jednoj od prehrana intervencijske skupine zadržan je unos omega-6 masnih kiselina isti kao i u kontrolnoj skupini, dok je u drugoj intervencijskoj skupini njihov unos smanjen. Ispitanici su ispunili upitnik kojim se procjenjuje utjecaj glavobolje na kvalitetu života, a zabilježili su i učestalost glavobolja.

Rezultati su otkrili kako se kod ispitanika u objema intervencijskim skupinama povećala razina oksilipina koji ublažava bol, u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Također je uočeno poboljšanje rezultata upitnika u obje intervencijske skupine, iako se ne smatraju statistički značajno različitim od rezultata kontrolne skupine. Međutim, učestalost glavobolje statistički se značajno smanjila u obje intervencijske skupine.

Znanstvenici ističu određena ograničenja studije, kao što su razlike u prehrani u pogledu nekoliko drugih komponenti. Primjerice, povećanje konzumacije lososa također povećava unos nekoliko drugih mikronutrijenata, poput vitamina D i selena, kao i unos dugolančanih omega-3 masnih kiselina. Važno je napomenuti kako rezultati studije ne pružaju nikakve dokaze koji bi ukazivali na koristi uzimanja omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani.

Rezultati provedene studije pružaju uvjerljiv dokaz kako se tjelesna bol može ublažiti ciljanim promjenama u prehrani.

Izvor: Vitamini.hr