x
x

Učestalost i simptomi postdromalne faze migrene

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  07.10.2016.

Postdromalni simptomi su vrlo česti kod osoba koje pate od migrena, a prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu Neurology, značajno doprinose smanjenju radne sposobnosti koje je posljedica migrene.

Učestalost i simptomi postdromalne faze migrene

Prospektivno istraživanje je uključilo 120 ispitanika s migrenama kojima su svakodnevno praćeni postdromalni simptomi migrene pomoću elektronskih dnevnika u razdoblju duljem od 3 mjeseca. Cilj istraživanja bio je ispitati i prikazati postdromalne simptome migrene kod pacijenata koji su prijavljivali simptome nevezane uz glavobolju kao dio migrenoznih napadaja. Ispitanici su svakodnevno prijavljivali simptome koji nisu glavobolja prije, tijekom i nakon glavobolje. Vizualne analogne ljestvice korištene su kako bi se prikupili podatci o općoj razini fukcionalnosti i jačini glavobolje. Postdromalna faza definirana je kao vrijeme do iščezavanja problematične glavobolje i povratka u normalno funkcioniranje.

81% pacijenata prijavilo je barem jedan simptom koji nije bio glavobolja u postdromalnoj fazi. Postdromalni simptomi bili su umor (88% slučajeva postdromalnih simptoma), poteškoće u koncentriranju (56%) i ukočenost vrata (42%). Kod većine ispitanika je postdromalna faza trajala ≤ 6h, a u 7% slučajeva više od 24h. Način liječenja i jačina napadaja nisu utjecali na trajanje postdromalne faze.

Onesposobljenost uzrokovana migrenom je prema procjenama 6. stanje koje najviše ometa radnu sposobnost diljem svijeta. Postdromalni simptomi su vrlo česti kod osoba koje pate od migrena, prema rezultatima navedene studije te, nažalost, značajno doprinose smanjenju radne sposobnosti koje je posljedica migrene. Nužno je provesti veća opservacijska istraživanja te otkriti optimalan način zbrinjavanja postdromalnih simptoma kako bi se povećala kvaliteta života osoba s migrenama.

VEZANI SADRŽAJ > <