x
x

Vježbanje za čvrste kosti

  21.07.2011.

Novo pregledno istraživanje koje su proveli znanstvenici sa britanskog sveučilišta Glasgow Caledonian University pokazalo je da bi žene sa osteoporozom mogle imati koristi od vježbi kojima se povećava snaga.

Vježbanje za čvrste kosti

Istraživači su pregledali 43 istraživanja koja su za cilj imala ispitati utjecaj različitih vježbi na kosti žena u postmenopauzi.
U istraživanjima je sudjelovalo 4,320 žena koje su imale osteoporozu, bolest u kojoj dolazi do gubitka koštane mase.
Analiza je pokazala da su žene koje su izvodile vježbe za povećanje snage imale veću gustoću kostiju, te stoga i manji rizik za prijelome kostiju.

Žene koje su redovno vježbale u prosjeku su izgubile jedan posto manje koštane mase no žene koje nisu vježbale i stoga je njihov rizik za prijelom kostiju bio manji: od 100 žena koje su vježbale u prosjeku je samo sedam žena imalo prijelom dok je kod žena koje nisu vježbale u prosjeku čak 11 od 100 imalo jedan ili više prijelom kostiju.

Profesorica Tracey Howe, voditeljica ovog preglednog istraživanja rezultati kojeg su objavljeni u Cochrane bazi preglednih istraživanja, rekla je: „Gubitak kosti je neizbježan dio starenja i naše istraživanje pokazuje da vježbanje usporava taj proces."
„No vježbanje treba biti redovito, budući da prestanak vježbanja znači da će se gubitak koštane mase nastaviti istom brzinom kao i prije," objasnila je.

Procjene govore da gotovo svaka četvrta žena starija od šezdeset godina boluje od osteoporoze.

Lovro Lamot, dr. med.


VEZANI SADRŽAJ > <