x
x

Oralne manifestacije spolno prenosivih bolesti

  06.11.2014.

Iako studije pokazuju da mlade odrasle osobe smatraju kako se “oralni seks ne računa kao spolni odnos”, uloga oralnog seksa, bez obzira radi li se o receptivnom ili insertivnom kontaktu, predstavlja vrlo vjerojatan put prijenosa većeg broja infekcija.

Oralne manifestacije spolno prenosivih bolesti
Zbog općenito niske incidencije oralnih manifestacija spolnoprenosivih infekcija, uloga stomatologa će primarno biti u promociji zdravog spolnog ponašanja i u edukaciji svojih pacijenata o rizicima oralno-genitalne transmisije bolesti.

Epidemiološki podaci pokazuju da je sifilis u porastu, pogotovo među muškom homoseksualnom populacijom. Usta mogu biti mjesto ulaska T. pallidum, ali uz to se sifilis može manifestirati u usnoj šupljini bez obzira na put ulaska. Serološka istraživanja HSV1 i 2 su odavno pokazala kako podjela HSV-a na “onaj iznad pojasa” i “onaj ispod pojasa” nije više primjenljiva kao prethodnih godina, upravo zbog čestih oralno-genitalnih sponih kontakata. U drugu ruku, tradicionalno poimanje “gonokoknog stomatitisa” je potrebno preispitati. Za razliku od visoke incidencije gonokoknog uretritisa, oralne lezije su, izgleda, izuzetno rijeke, ako uopće postoje, pogotovo ukoliko se u obzir uzmu studije koje pokazuju snažan inhibitorni učinak sline na rast N. gonorrhoeae. Spolno ponašanje se danas mijenja, a što dovodi do mogućnosti širenja hepatitisa A putem analingusa praksom koja se kolokvijalno naziva “ATM” (“ass to mouth”), a koja omogućuje ulazak fecesa jedne osobe u probavni sustav druge. Postoji samo teoretski rizik prijenosa hepatitisa B putem kunilingusa, felacije ili analingusa, i gotovo nikakav rizik za prijenos hepatitisa C. Današnje studije upućuju na impliciranost oralnog seksa i HPV-a u nastanku oralnog karcinoma, međutim vjerojatnije je da je riječ o posebnim skupinama orofaringealnog karcinoma, karakterističnim za tonzilarno tkivo. Zbog općenito niske incidencije oralnih manifestacija spolnoprenosivih infekcija, uloga stomatologa će primarno biti u promociji zdravog spolnog ponašanja i u edukaciji svojih pacijenata o rizicima oralno-genitalne transmisije bolesti.

Ivan Alajbeg