x
x

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

  26.01.2015.

Deveti Europski tjedan prevencije raka vrata maternice i ove godine se obilježava u organizaciji Europske udruge protiv raka vrata maternice (ECCA – European Cervical Cancer Association), od 25-31. Siječnja 2015. Cilj obilježavanja ovog tjedna je privući pozornost javnosti na veličinu javno-zdravstvenog problema raka vrata maternice i na njegovu prevenciju.

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice
U Hrvatskoj je 2012. godine zabilježeno 320 novooboljelih žena. U istoj godini od ove bolesti umrlo je 106 žena. 2/3 novooboljelih žena mlađe je od 60 godina, što je posebno bitno, budući je to dob u kojoj žene postižu svoj puni obiteljski i društveni potencijal.

Poznate su vrlo uspješne metode sprječavanja nastanka raka vrata maternice i po tome je ta vrsta raka jedinstvena. Opće poznate i znanstveno dokazane metode su organizirani programi probira i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV). Kombinacijom navedenih metoda moguće je spriječiti nastanak i razvoj gotovo 95% slučajeva raka vrata maternice. Unatoč velikim mogućnostima prevencije u Europi svake godine 60.000 žena oboli, a 30.000 i umre od raka vrata maternice.

U našoj zemlji rak vrata maternice nalazi se na 9. mjestu ljestvice pojavnosti te na 8. mjestu ljestvice smrtnosti od raka u žena. U Hrvatskoj je 2012. godine zabilježeno 320 novooboljelih žena. U istoj godini od ove bolesti umrlo je 106 žena. 2/3 novooboljelih žena mlađe je od 60 godina, što je posebno bitno, budući je to dob u kojoj žene postižu svoj puni obiteljski i društveni potencijal.

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Plivit C 1000 PlusOlfen gelMaxflu
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: