x
x

Program zdravstvenog odgoja Health Belief Model: rak vrata maternice

  17.08.2013.

Health Belief Model je jedan od najstarijih socijalno-kognitivnih modela. Razvili su ga socijalni psiholozi Hochbaum, Rosenstock i Kegels, 50-tih godina prošlog stoljeća, kao program preventivnog suzbijanja tuberkuloze. Od tada, HBM je više puta adaptiran i primjenjivan na različite oblike zdravstvenog ponašanja s ciljem pozitivne promjene.

Program zdravstvenog odgoja Health Belief Model: rak vrata maternice
Osmišljenim HBM programom za rak vrata maternice želimo utjecati na kognitivnu komponentu žena u osvještavanju: koje su moguće percepcije rizika ili podložnosti, opasnosti, koristi i prepreka te koji su okidači ili trigeri koji bi ih mogli potaknuti na samoaktivnost.

Njegova je osnovna pretpostavka da su zdravstvena ponašanja uvjetovana percepcijom rizika i opasnosti od nastajanja bolesti ili povrede te analizom prednosti i nedostataka poduzimanja određenog ponašanja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak vrata maternice drugi je najčešći rak kod žena mlađih od 45 godina i treći vodeći uzrok smrti žena, nakon raka dojke i pluća. Posljednji podaci Zavoda za javno zdravstvo RH govore o incidenciji raka vrata maternice od 16/100.000 žena u Republici Hrvatskoj, a umire gotovo 200 žena. Rak vrata maternice se može spriječiti, a pravovremenim otkrivanjem i uspješno izliječiti.

Osmišljenim HBM programom za rak vrata maternice želimo utjecati na kognitivnu komponentu žena u osvještavanju: koje su moguće percepcije rizika ili podložnosti, opasnosti, koristi i prepreka te koji su okidači ili trigeri koji bi ih mogli potaknuti na samoaktivnost. Također, prijedlogom implementacije dajemo prikaz moguće provedbe programa i evaluacije.

 Nataša Jurković, Nataša Tomljanović