x
x

Ključni pokazatelji o pijenju alkohola kod adolescenata europske regije

  27.09.2018.

Ponašanje adolescenata vezano za alkohol: trendovi i nejednakosti u europskoj regiji SZO-a od 2002. do 2014. godine

Ključni pokazatelji o pijenju alkohola kod adolescenata europske regije

U srijedu 26. rujna 2018. g. je istraživačka zajednica Međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children; HBSC) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom objavila ključne pokazatelje o pijenju alkohola kod adolescenata europske regije Svjetske zdravstvene organizacije u razdoblju od 2002. do 2014. godine.  U objavljene rezultate su uključeni i podaci o Hrvatskoj.

Osnovni zaključci izvješća su:

1. Općenite promjene u konzumiranju alkohola

Konzumacija alkohola, rano započinjanje pijenja i pijanstvo se općenito smanjuju, međutim 28 % mladih i dalje pije u ranoj dobi. Stoga je ključno nastaviti ulagati napore u prevenciju maloljetničkog pijenja, što treba popratiti s više propisa o nabavi, uključujući minimum cijene po jedinici, određivanje minimalne dobi za nabavu alkohola i ograničavanje reklamiranja alkohola na glazbenim i sportskim priredbama kao i društvenim mrežama.

2. Zone / zemljopisni obrasci

U Engleskoj, Walesu i Danskoj su se u velikoj mjeri smanjila razna ponašanja vezana za pijenje. Ove su tri zemlje prije imale visoke prevalencije maloljetničke konzumacije alkohola. Treba proučiti napore koje su te zemlje uložile i, kad je to moguće, ponoviti ih da se postigne slično smanjenje maloljetničke konzumacije alkoholnih pića.

3. Spol

Spolne su se razlike s vremenom smanjile i zbog povećanog pijenja alkohola kod djevojčica i zbog njegovog smanjenja kod dječaka.  Međutim, postoje razlike u obrascima i vrstama pića. Stoga je potrebno  posebno prilagoditi poruke djevojčicama i dječacima prema obrascima pijenja i vrstama pića koja se konzumiraju.