x
x

Koje namirnice 'drže' kolesterol podalje od našeg tanjura i srca?

  Lana Karačić, mag. pharm.

  29.12.2012.

Održavanje zdrave ravnoteže između tzv. dobrog i lošeg kolesterola iznimno je važno za zdravlje srca. Počnite izbjegavati loš, a inkorporirati dobar kolesterol u svakodnevnu prehranu, te saznajte koje vam namirnice u tome mogu pomoći.

Koje namirnice 'drže' kolesterol podalje od našeg tanjura i srca?

Većina škrobnih namirnica kao što su grah, riža i žitarice sadrži malo ili nimalo kolesterola. Ipak, treba pripaziti na dodatke u njihovoj pripremi (mast, maslac i sl.) jer mogu sadržavati kolesterolom bogate masti životinjskog podrijetla.

Krumpiri su također siromašni kolesterolom. Prženi u biljnom ulju ne predstavljaju kolesterolsku opasnost, ali su bogati mastima i ostalim štetnim tvarima. Stoga je najbolji izbor pečeni krumpir.

Sprijateljite se s gljivama! Brojni su načini njihove pripreme i odlična su zamjena za meso. Možete ih koristiti na pizzi ili ih staviti u burger, ali pripazite na količinu sira i ostalih namirnica bogatih kolesterolom. Na koji god način pripremite gljive, one će biti prijateljice vašeg srca.

Bogat omega-3 masnim kiselinama, avokado je idealan izbor za snižavanje lošeg i podizanje razine dobrog kolesterola. Odličan je u nebrojenim kombinacijama i dok uživate u tom kremastom voću, činite dobro za svoje srce, mozak i krvotok.

Omega-3 masnim kiselinama bogata je i brojna riječna riba. Idealan obrok činio bi losos sa roštilja u kombinaciji sa avokadom, rižom i grahom.

Češnjak također štiti vašu krv od kolesterola. Uz standardne načine upotrebe, možete pustiti čitave češnje češnjaka da se „krčkaju" u maslinovom ulju i time premazati kruh, krekere i slične kolesterolom siromašne namirnice.

Uz češnjak naravno ide i crveni luk, njegov prijatelj antioksidans. Od svih načina pripreme, najefikasniji je svježi sirovi luk, stoga zagrizite i ne zaboravite na osvježivače daha!

Svježe voće i povrće uvijek je dobitna kombinacija. Ovdje kreativnost najviše dolazi do izražaja - priredite slasne voćne salate, salse, priloge, glavna jela ili brze užine.

Tofu je mnogima strana namirnica, ali pravilno pripremljen može biti odlična zamjena za meso. Ponaša se kao spužva, upijajući začine, umake i temeljce, te tako daje zanimljive okuse i teksture vašim jelima.

Od mesa birajte piletinu i puretinu, ali izbjegavajte organe, kožu i tamno meso. Gusku i patku trebalo bi izbjegavati zbog velike količine kolesterola i zasićenih masti.

Imajte na umu da izbjegavati kolesterol ne znači izbjegavati hranu! Potrebno je samo obraćati više pažnje na hranjivu vrijednost namirnica i povećati kreativnost u kuhanju. Što otvoreniji budete za nove kombinacije, više ćete uživati u novoj prehrani, a vaše će vam srce biti zahvalnije.