x
x

Heydeov sindrom

  04.10.2020.

Heydeov sindrom – nerijetko zapostavljeni patofiziološki slijed zbivanja u svakodnevnoj kliničkoj praksi, članak objavljen u časopisu Cardiologia Croatica

Heydeov sindrom
U populaciji bolesnika s aortalnom stenozom razvoj sideropenične anemije treba pobuditi sumnju na Heydeov sindrom, ali i kod bolesnika s dokazanim krvarenjem iz angiodisplazija GI trakta ili nerazjašnjenim GI krvarenjem nakon endoskopske obrade potrebno je obaviti ehokardiogram s obzirom na mogućnost postojanja aortalne stenoze.

Klasični trijas simptoma aortalne stenoze – angina pektoris, zatajivanje srca te sinkopa, kliničarima je dobro poznat, no manifestacije aortalne stenoze na druge organske sustave često ostaju neprepoznate.

Angiodisplazije probavnog trakta, kao i aortalna stenoza, degenerativna su bolest, a samim time češće u starijoj populaciji.

Heydeov sindrom obuhvaća trijadu aortalne stenoze, stečene koagulopatije (von Willebrandov sindrom tipa 2A) i sideropenične anemije koja nastaje kao posljedica krvarenja iz gastrointestinalnih (GI) angiodisplazija ili iz nepoznatog sijela.

Stečena koagulopatija nastaje zbog degradacije multimera von Willebrandova faktora (vWf) i uzrokovana je stresom smicanja na stenotičnoj aortalnoj valvuli. Zamjena aortalne valvule dovodi do oporavka koncentracije multimera vW faktora i posljedične rezolucije gastrointestinalnoga krvarenja i sideropenične anemije. U populaciji bolesnika s aortalnom stenozom razvoj sideropenične anemije treba pobuditi sumnju na Heydeov sindrom, ali i kod bolesnika s dokazanim krvarenjem iz angiodisplazija GI trakta ili nerazjašnjenim GI krvarenjem nakon endoskopske obrade potrebno je obaviti ehokardiogram s obzirom na mogućnost postojanja aortalne stenoze.