x
x

Transkateterska zamjena aortne valvule

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  18.03.2015.

Cilj studije provedene u SAD-u bio je ispitati ishode transkateterske zamjene aortne valvule, a izvještaj je objavljen u časopisu JAMA.

Transkateterska zamjena aortne valvule

Transkateterska zamjena aortne valvule (eng. transcatheter aortic valve replacement, TAVR) indicirana je kod pacijenata sa teškom aortalnom stenozom kod kojih postoji preveliki rizik za konzervativnu operativnu zamjenu aortne valvule (AVR).

Istraživači su povezali podatke od 1200 pacijenata kojima je napravljena transkateterska zamjena aortne valvule sa njihovim zdravstvenim stanjem i posljedicama tog zahvata nakon jedne godine praćenja. Smrtnost je iznosila 7% nakon 30 dana i 24% nakon jedne godine; stopa infarkta miokarda bila je 2,5% nakon 30 dana i 4,1% nakon godine. Više od polovice pacijenata bilo je ponovo hospitalizirano barem jednom tijekom jednogodišnjeg praćenja.

U izvještaju je naglašeno da se radilo o grupi vrlo bolesnih pacijenata kojima je provedena transkateterska zamjena aortne valvule jer se smatralo da je konzervativni operativni zahvat previše rizičan. Većina pacijenata imala je uznapredovalu srčanu insuficijenciju i druge komorbiditete. Veći rizik smrtnosti nakon jedne godine bio je vezan uz stariju dob, muški spol, krajnji stadij bubrežnog zatajenja i tešku kroničnu opstruktivnu bolest pluća. Žene su imale veći rizik za infarkt od muškaraca.

Smatra se da je potrebna metoda probira pacijenata čije su komplikacije nastale zbog aortne stenoze od kronično oboljelih pacijenata kojima je aortna stenoza samo jedna od komplikacija te sukladno rezultatima probira primjenjivati transkatetersku zamjenu aortne valvule.