x
x

Briga i potpora njegovateljima bolesnika s Alzheimerovom demencijom

  12.09.2014.

Kolika je učestalost anksioznosti i depresije kod osoba koje njeguju bolesnike s Alzheimerovom demencijom objavljeno je časopisu Acta Clinica Croatica.

Briga i potpora njegovateljima bolesnika s Alzheimerovom demencijom
Patološka razina anksioznosti je nađena kod 14 (46,7%) njegovatelja, a patološka razina depresije kod 8 (26,7%) njegovatelja. Ova studija pokazuje da je uz odgovarajuću terapiju bolesnika s AD potrebna i primjerena briga i potpora njegovateljima.

Alzheimerova demencija (AD) je najčešći neurodegenerativni poremećaj koji zahvaća više od 30 milijuna ljudi u svijetu, a starenjem populacije postaje rastući problem i u Hrvatskoj.

Alzheimerova demencija ne predstavlja problem samo oboljelima, već i njegovateljima također. Briga o bolesnicima s AD predstavlja značajan fizički, socioekonomski i psihološki teret. Prethodna istraživanja su pokazala povećan rizik od fizičkih i psihičkih bolesti.

Cij našega istraživanja bio je procijeniti učestalost i težinu anksioznih i depresivnih simptoma kod njegovatelja bolesnika s AD u Klinici za psihijatriju Vrapče u Zagrebu. Istraživanje je uključilo 30 njegovatelja bolesnika s AD. Sudionici istraživanja su uključeni tijekom srpnja i kolovoza 2010. g.

Hrvatska verzija Hospital and Depression Scale (HADS) je korištena za procjenu anksioznosti i depresije. Prosječne razine anksioznosti i depresije bile su 10,46+/-4,26 i 8,03+/-4,08. Patološka razina anksioznosti je nađena kod 14 (46,7%) njegovatelja, a patološka razina depresije kod 8 (26,7%) njegovatelja. Ova studija pokazuje da je uz odgovarajuću terapiju bolesnika s AD potrebna i primjerena briga i potpora njegovateljima.

Ostojić Draženka, Vidović Domagoj, Bačeković Ana, Brečić Petrana, Jukić Vlado