x
x

Vodič za neformalne njegovatelje osoba starije životne dobi

  18.03.2023.

Vodič za neformalne njegovatelje osoba starije životne dobi izrađen je u okviru programa „Podrška neformalnim njegovateljima osoba starije životne dobi“ financiranog od Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Nositelj programa je Služba za javnozdravstvenu gerontologiju – Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Vodič za neformalne njegovatelje osoba starije životne dobi

Neformalni njegovatelj pojam je koji se odnosi na neplaćene pojedince, najčešće članove obitelji koji na sebe preuzimaju skrb o svojem bližnjem, što uključuje brigu o osobnoj higijeni i sigurnosti, kupovanje i pripremanje namirnica, odlaske liječnicima, pripremanje i davanje terapije, ali i emocionalnu podršku. Preuzimanjem uloge neformalnog njegovatelja nužno dolazi do promjena koje mogu drastično utjecati na svakodnevni život.

Sama je spoznaja da bliska osoba više nije u mogućnosti brinuti se za sebe ili da boluje od neizlječive i teške bolesti stresna i traumatična. Činjenica da ta briga i odgovornost prelazi na neformalne njegovatelje, koji u velikoj većini nisu osposobljeni za tu ulogu, donosi jednako velik izvor stresa i nesigurnosti. U ovome vodiču možete pronaći odgovore na najčešća pitanja ukoliko tek krećete u proces neformalne skrbi ili ste već u procesu.

Vodič se može preuzeti na linku: Vodič za neformalne njegovatelje osoba starije životne dobi