x
x

Studenti medicine i profesionalni njegovatelji kroničnih bolesnika

  26.12.2022.

Studenti medicine su premalo u interakciji s timovima koji brinu o kroničnim bolesnicima u njihovim domovima, a osobito se to odnosi na profesionalne njegovatelje, objavljeno je u časopisu JMIR Medical Education.

Studenti medicine i profesionalni njegovatelji kroničnih bolesnika

Većina interakcija studenata medicine i njegovatelja događa se u kratkim, slučajnim susretima. Međutim, studenti se zalažu za povećanu izloženost profesionalnim njegovateljima kako bi ih lakše prepoznali kao vrijedne članove tima koji skrbe za kronične bolesnike. Studenti su dali i svoj prijedlog kako to postići kroz modularno učenje s njegovateljima i kroz jednostavnu komunikaciju kojom bi se mogla poboljšati njihova suradnja.

Pandemija COVID-19 dala je poseban naglasak na korisnost zdravstvene njege kod kuće. Zahtjev za socijalnim distanciranjem, ograničenost elektivnih bolničkih postupaka i strah bolesnika od zaraze dodatno su naglasili integralnu ulogu profesionalnih njegovatelja. To su npr. educirani njegovatelji, bolničari, patronažne sestre koje skrbe o pacijentima s kroničnim zdravstvenim problemima. S obzirom na promjenu paradigme prema modelima zdravstvene skrbi kroničnih bolesnika u njihovim domovima, profesionalni njegovatelji vjerojatno će imati sve veću ulogu u zdravstvenim timovima koji skrbe o njima.