x
x

Edukacija o načinima kontakta s osobama s invaliditetom

  03.12.2012.

Osobe s invaliditetom izrazito su vulnerabilan dio populacije koji, između ostalog, zahtjeva adekvatan način komunikacije kao i znanja o specifičnostima koje proizlaze iz invaliditeta. Ova znanja doprinjeti će njihovoj dobrobiti i unapređenju kvalitete života.

Edukacija o načinima kontakta s osobama s invaliditetom

Prema preporukama Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom potrebno je provesti edukaciju, posebice, zdravstvenih djelatnika o načinima ostvarivanja kontakta te specifičnostima koje proizlaze iz invaliditeta. Ovim znanjima i vještinama zdravstveni djelatnici će posebice doprinjeti dobrobiti za sve osobe s invaliditetom. U skladu sa gore navedenom preporukom u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo započelo se sa navedenim edukacijama djelatnika zavoda.

Do sada su održana tri skupa:

1. Kako ostvariti primjereni kontakt sa osobom oštećena sluha te specifičnosti koje proizlaze iz ove vrste invaliditeta

2. Kako ostvariti primjereni kontakt sa osobom oštećena vida te specifičnosti koje proizlaze iz ove vrste invaliditeta

3. Specifičnost osoba u invalidskim kolicima

Predavači su bili:

- prof. Mirjana Juriša iz Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih osoba
- prof. Karmen Nenadić iz Hrvatskog saveza slijepi
- gđa. Mandica Knežević iz Hrvatske udruge para i tetraplegičara

Svim predavačima uručena je zahvala Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo a dodjeljen je im je i knjiga gosp. Krešimira Butkovića, pjesnika i pisca u invalidskim kolicima, Krug dana.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo planira tijekom prosinca održati slijedeći krug edukacija posvećenih osobama s intelektualnim teškoćama, autizmom te duševnim bolestima kao uzrokom invaliditeta.

Članke o načinima kontakta s osobama oštećena vida, sluha i o osobama u invalidskim kolicima možete naći na stranicama www.zdravlje.hzjz.hr.

Više informacija o edukacijama možete dobiti na tomislav.benjak@hzjz.hr.