x
x

Pretilost i hormonska kontracepcija povećavaju rizik od multiple skleroze

  David Čičić, dr. med.

  05.03.2014.

Dvije nove studije istražile su negativnu ulogu „hormona pretilosti“ leptina i hormonske kontracepcije u razvoju multiple skleroze. Rezultati istraživanja bit će prezentirani na 66. godišnjem skupu Američke akademije za neurologiju (American Academy of Neurology`s 66th Annual Meeting).

Pretilost i hormonska kontracepcija povećavaju rizik od multiple skleroze
Leptin podržava upalni odgovor u organizmu, čime bi se mogla objasniti povezanost pretilosti i multiple skleroze

U prvom istraživanju autori su odredili indeks tjelesne mase 420 osoba dobi 15-20 godina, od čega je njih 210 oboljelo od multiple skleroze, a ostalih 210 bilo zdravo. Pokazalo se da je vjerojatnost razvoja multiple skleroze dvostruko veća u pretilih dvadesetogodišnjaka, u odnosu na osobe iste dobi koje nisu pretile. Također, osobe s višim indeksom tjelesne mase imale su veće vrijednosti serumskih koncentracija leptina, proteina iz masnog tkiva koji regulira tjelesnu težinu, apetit i imunosni odgovor. Leptin podržava upalni odgovor u organizmu, čime bi se mogla objasniti povezanost pretilosti i multiple skleroze.

U drugom istraživanju uspoređeno je korištenje hormonske kontracepcije u 305 žena s multiplom sklerozom i 3050 zdravih žena. Hormonsku kontracepciju u trajanju od najmanje tri mjeseca koristilo je 29% žena s multiplom sklerozom i 24% zdravih žena. Žene koje su uzimale kontraceptive imale su 35% veću vjerojatnost za razvoj multiple skleroze u odnosu na žene koje ih nisu koristile.

Multipla skleroza je bolest središnjeg živčanog sustava. Prvi simptomi bolesti se najčešće javljaju između 20 i 40 godine života. Većina bolesnika razvijaju mišićnu slabost, poremećaj koordinacije i gubitak ravnoteže, a u teškim slučajevima može se razviti djelomična ili potpuna paraliza. Točan mehanizam nastanka multiple skleroze još uvijek nije razjašnjen, ali se pretpostavlja da autoimunosni proces ima važnu ulogu u razvoju bolesti. Smatra se da ulogu u patogenezi multiple skleroze imaju i okolišni i genetski čimbenici.

VEZANI SADRŽAJ > <