x
x

Videoprezentacija: Alzheimerova bolest

  02.01.2015.

Alzheimerova demencija (AD) je progresivna neurodegenerativna bolest mozga i najčešći uzrok demencije među starijom populacijom. U videoprezentaciji naučite osnovne simptome Alzheimerova bolesti.

Videoprezentacija: Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije. Svake godine u svijetu oboli 4,6 milijuna osoba (cijela jedna Hrvatska).

Glavni simptomi su poremećaji spoznajnih funkcija od kojih je najvažniji gubitak pamćenja.

Nakon različito dugog razdoblja fizičkog i psihičkog propadanja s vremenom je onemogućeno izvršavanje svakodnevnih aktivnosti.

Ranije prepoznavanje i liječenje Alzheimerove demencije usporava tijek bolesti te poboljšava kvalitetu života.

Skup smjernica predložen je od strane Međunarodne i Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, te se s njima želi skrenuti pozornost na ovaj gorući zdravstveni i socijalni problem.

Prvi i najizrazitiji simptom je gubitak pamćenja, nastavlja se psihičko propadanje i uz dosta dugo zadržavanje dobrog fizičkog izgleda pod pojmom „očuvane fasade“ dolazi i do fizičkog propadanja, te nepokretnosti.

Rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti, liječnička skrb i skrb okoline poboljšava kvalitetu života oboljele osobe, stoga je važno prepoznati ovaj niz simptoma bolesti koji mogu ukazivati na početak bolesti, također je važno rano upućivanje liječniku kao i kontaktirati Savjetovalište za članove obitelji oboljele osobe od Alzheimerove bolesti.

Pogledajte videoprezentaciju prof. dr. sc. Ninoslava Mimice: Alzheimerova bolest - zablude i činjenice 

VEZANI SADRŽAJ > <